S'han trasplantat 61 òrgans de 35 donants a Balears des del gener

41 dels trasplantaments han estat de ronyó i s'han practicat a l'Hospital Universitari Son Espases de Palma

La consellera de Salut en funcions, Patrícia Gómez, ha explicat aquest dimecres que, des de l'1 de gener, s'han trasplantat a les Balears 61 òrgans a pacients provinents de 35 donants. Gómez ha detallat que els donants han generat un total de 87 òrgans (9 ronyons, 14 fetges, 1 pulmó, 3 pàncrees) i que 41 trasplantaments han estat de ronyó i s'han practicat a l'Hospital Universitari Son Espases de Palma.

De l'1 de gener a l'1 de juny, Son Espases ha generat 28 donants; Can Misses (Eivissa), 4, i l'Hospital Mateu Orfila (Maó), 3. Dels 35 donants, 10 han estat per donació en asistòlia controlada (aturada cardiorespiratòria) i 25 per mort encefàlica. En els darrers tres anys, Balears ha registrat 57 donants en asistòlia, 10 el 2016, 14 el 2017, 23 el 2018 i 10 aquest any. Gómez ha destacat que s'han tornat a superar les xifres del mateix període de l'any passat, “quan es varen registrar 25 donacions i es varen generar 60 òrgans”.

Amb motiu del Dia Nacional del Donant d'Òrgans, que se celebra anualment cada primer dimecres de juny, la consellera ha visitat l'estand informatiu en què diferents associacions han promocionat la donació d'òrgans a la plaça de la Porta Pintada de Palma. Representats de l'Associació mallorquina d'afectats per l'hepatitis C (AMAHC), l'Associació balear de la malaltia Andrade (ABEA) i l'Associació de lluita contra les malalties renals (ALCER), han acudit a la cita orgnanitzada pel grup de Coordinació Autonòmica de Trasplantaments (CAT-IB) del Govern.

Gómez ha declarat en roda de premsa que cada any augmenta la xifra de donants d'òrgans a les Balears “gràcies a la solidaritat dels donants i del seus familiars”. “Avui és un dia per agrair l'altruisme dels donants i agrair també la feina que desenvolupen els professionals implicats en els trasplantaments”, ha remarcat.

D'altra banda, la consellera ha anunciat que les Illes han iniciat el procés per poder dur de manera més habitual trasplantaments de fetge a l'Hospital Universitari Son Espases. “Potser en el primer semestre del 2020 podem tenir-ho tot llest”, ha afirmat, tot afegint que “fa falta més inversió tecnològica, una bona formació de professionals i la contractació de nous metges”.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF