Societat 23/03/2021

Els tràmits d'escolarització per al curs que ve tornaran a ser telemàtics

La sol·licitud de la plaça s'haurà de presentar per internet en els nivells d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i educació especial

ARA Balears
3 min
Una escoleta de Palma.

El procés d'escolarització per al curs 2020-2021 es tornarà a fer telemàticament a causa del coronavirus, de manera que la sol·licitud de la plaça s'haurà de presentar per internet en els nivells d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i educació especial, segons ha informat aquest dimarts la Conselleria d'Educació en un comunicat. Només en casos excepcionals es podran tramitar de manera presencial i tota la informació es pot consultar en la pàgina web del Servei d’Escolarització.

El procés d’admissió és un procés obert a tots els alumnes que desitgen un canvi de centre o la incorporació al sistema educatiu o a la xarxa de centres finançats amb fons públics. Per a l'adscripció a Primària, ESO, Batxillerat i educació especial, les sol·licituds es faran del 25 al 31 de març, i la publicació de llistes provisionals serà el 27 d'abril. Després d'un període de reclamacions del 28 al 30 d'abril, les llistes definitives es publicaran el 5 de maig. Posteriorment, tindrà lloc la matriculació: del 24 al 30 de juny per a Primària i educació especial, del 24 de juny al 2 de juliol per a ESO i del 13 al 15 de juliol per a Batxillerat.

Per a l'admissió en el primer cicle d'Educació Infantil a centres públics i de la xarxa complementària de 0-3 anys, el termini de sol·licituds està obert fins al 31 de març; les llistes provisionals sortiran el 14 de maig, i les definitives, el 31. La matriculació serà de l'1 al 16 de juny. Per a l'admissió en el segon cicle d'Educació Infantil i per a Primària, ESO i educació especial, les sol·licituds es podran fer del 3 al 14 de maig; les llistes provisionals sortiran l'1 de juny, i les definitives, el 17. Després, la matriculació d'Educació Infantil serà del 21 al 28 de juny; de Primària i educació especial, del 24 al 30 de juny, i per a l'ESO, del 24 de juny al 2 de juliol. Finalment, per a l'admissió a Batxillerat, les sol·licituds es faran del 14 al 18 de juny; les llistes provisionals sortiran el 2 de juliol, i les definitives, el 12. Les matriculacions seran del 13 al 15 de juliol per a alumnes que hagin passat de curs al juny i del 9 al 10 de setembre per als que promocionin al setembre.

Com a novetat, el procés d'escolarització del curs que ve preveu tres nous criteris prioritaris per adaptar-se als criteris d'admissió redactats en la Llei estatal educativa, que són: alumnat nascut de part múltiple, família monoparental i condició de víctima de violència de gènere o de terrorisme. Els dos primers eren complementaris en la normativa autonòmica i ara passen a ser prioritaris, i s'hi afegeix la condició de víctima de terrorisme com a criteri prioritari.

Entre els criteris complementaris, els criteris de centre han quedat reduïts a dos: alumnes amb necessitats educatives especials de tipus motriu, sensorial i auditiva que optin a ocupar una plaça en algun dels centres especialment dotats i adaptats; i alumnes escolaritzats en escoletes de la Conselleria o en una guarderia de primer cicle d'Educació Infantil autoritzada. La renda per càpita de la unitat familiar es valorarà de manera telemàtica i l'Agència Tributària Estatal subministrarà directament les dades a la Conselleria, per la qual cosa no s'ha de presentar cap certificat. En cas que l'interessat no tingui DNI, s'ha de presentar en paper la corresponent declaració de l'impost sobre la renda.

Per a l'acreditació del domicili laboral d'algun dels progenitors, en cas que s'opti a puntuació per aquest apartat, s'haurà de presentar, a més del certificat de l'empresa, un informe de vida laboral. La Conselleria d'Educació, a més, farà un seguiment de la validesa del contingut dels certificats mèdics que es presentin per al·legar alguna malaltia crònica de l'alumne mitjançant una comissió tècnica.

El sistema de desempat se substitueix per un sorteig públic, en el qual mitjançant un programa informàtic es determinarà un número de la llista dels sol·licitants ordenats alfabèticament. El desempat es farà tenint en compte que la prioritat ve marcada per ordre alfabètic des del llinatge seleccionat.

stats