Més de 1300 voluntaris civils ajuden amb la neteja de les zones inundades

Comença la fase de reconstrucció de les zones afectades

Tercer dia després de la torrentada, un divendres festiu que propicia que molts veïns de Mallorca es desplacin fins a Sant Llorenç i a  altres  zones afectades per poder ajudar amb les tasques de neteja. L'onada de solidaritat no s'atura i ha permès avançar en la neteja dels nuclis i iniciar la fase de reconstrucció a tota la zona. 

L'Ajuntament de Sant Llorenç distribueix les més de mil persones inscrites com a voluntàries des d'un improvisat centre de recepció de voluntariat civil. Amb tot, la Policia Local adverteix els qui arriben que si els veïns els requereixen a un altre lloc, també hi poden quedar. 

"A molta gent se l'ha desviada a la platja de Canyamel", ha explicat la consellera d'Administracions Públiques, Catalina Cladera. "Hem de dosificar la solidaritat perquè necessitam més dies, és un camí de llarga durada", ha afegit. Per això ha fet una crida a tothom que vulgui venir telefoni al 012 per ordenar els recursos, un telèfon que "també està desbordat, una mica de paciència", ha demanat. "La solidaritat s'ha de gestionar bé perquè sigui efectiva".

La nit de dijous a divendres hi ha hagut 117 operatius de guàrdia per a la neteja dels nuclis i per a la recerca d'Artur, el nin de vuit anys que segueix desaparegut. De dia, hi ha 600 operatius amb un desplegament important a la zona de Son Carrió que està fent una segona passada més intensa a la zona on trobaren la mare, el cotxe i els efectes personals del nin. De moment però no hi ha notícies.

"Hi participam gairebé totes les agrupacions de Protecció Civil de Mallorca i allò que feim és ajudar amb l'organització. Quan arriba la gent s'inscriu i els assignen el lloc on han d'anar. És al·lucinant aquesta allau de gent", declara Gabriel Modino, procedent de la Protecció Civil de Lloret.

El servei d'emergències 112 anuncia que per divendres ja hi ha gent  abastament  i posa a disposició dels interessats el  telèfon  012 per a aquells que es vulguin sumar a les tasques de neteja durant el cap de setmana.El torrent de les Planes, una zona pròxima al poliesportiu, és els especialistes militars i el Grup Especial d'Activitats  Subaquàtiques  ( GEAS ) de la Guàrdia Civil realitzen les tasques de recerca. D'altra banda, a Son Carrió hi treballen els bussos de la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d'Emergències (UME), com també agents de diversos cossos.

De moment, el balanç de les víctimes mortals és de 12: 7 homes i 5 dones. Sis són estrangeres (un matrimoni britànic, una dona holandesa, un matrimoni i un home alemanys) i la resta, mallorquins. Han estat localitzades 4 a Artà, 3 a s'Illot, 2 a Son Carrió i 3 a Sant Llorenç.

Voluntaris a Sant Llorenç

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF