El Govern, disposat a escoltar les peticions de la patronal de la restauració per retardar el toc de queda

La presidenta Francina Armengol assegura que la prioritat és a hores d'ara la millora de la situació epidemiològica a les Balears

El Govern escoltarà les propostes del sector de la restauració pel que fa a retardar el toc de queda, segons han explicat aquest dilluns la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela. Però ambdós han fet veure que, malgrat que no estan tancats a les propostes del sector i dels consells insulars, la prioritat a hores d'ara és millorar la situació epidemiològica de les Balears.

La presidenta, que ha participat aquest dilluns en la conferència de presidents autonòmics, ha explicat que el Govern "avaluarà cada 15 dies" la situació i les propostes que rebi. "Segons estigui la situació sanitària, es flexibilitzarà fins on sigui possible o es restringirà si no va bé". "Ara no va bé i la protecció és fonamental", ha afegit.

"La incidència acumulada a 14 dies de fa una setmana era de 140, i avui és de 179", ha indicat Armengol, qui ha insistit que la millor opció és mantenir aquesta mesura els 15 dies que està previst l'estat d'alarma abans que es prorrogui en el Congrés. "Sense salut no podem reactivar l'economia i les mesures s'han de planificar bé i prendre's de la manera adequada", ha afegit.

Malgrat que les Balears "són la segona comunitat autònoma en millors condicions després de les Canàries", Armengol ha recordat que cal arribar a una incidència acumulada de 25 casos "per poder obrir" les Illes al turisme. "Tenir la segona millor situació sanitària d'Espanya no és suficient, necessitam mesures de contenció", ha comentat, a més de destacar que després que l'Estat hagi marcat les 23 hores, "és la millor opció a contemplar".

La presidenta també ha manifestat que sis mesos d'estat d'alarma li semblen "un període de temps adequat". "És una eina útil, un paraigua jurídic per prendre decisions com limitar la mobilitat nocturna i establir controls majors per frenar la pandèmia", ha dit.

Per la seva banda, Negueruela ha reconegut que la situació de la pandèmia és "complicada" i que "té efectes directes sobre l'empresariat". "La decisió d'Espanya és complicada i dura i cal respectar qualsevol posició que es mantingui", ha dit sobre les crítiques de la patronal a la gestió de l'Exeuctiu després de la reunió de Consell de Govern. El conseller ha anunciat que es reunirà amb les patronals aquest mateix dilluns per "analitzar la situació del sector".

Preparar la temporada 2021

Negueruela ha destacat que l'important és "pensar en la temporada del 2021". "L'increment de les mesures ara és important per tenir un futur l'any que ve, perquè la nostra economia depèn de la salut", ha dit. Sobre la possibilitat que el toc de queda sigui a mitjanit en lloc de les 23 hores, el conseller ha considerat que "les mesures del govern espanyol s'han d'estabilitzar en el temps i ja es veurà després si cal endurir-les o flexibilitzar-les".

D'altra banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, ha explicat que el Govern ha traslladat a l'executiu de Pedro Sánchez "els dubtes que es plantegen" sobre el toc de queda. 

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF