Societat 21/07/2021

Els tests d'antígens que es venen a les farmàcies no serviran per viatjar a les Illes

Ja no hi ha cap territori exempt de control sanitari en arribar a l'Arxipèlag

2 min
Turistes a l'aeroport de Palma.

PalmaEls tests ràpids d'antígens que es venen a les farmàcies no serveixen per viatjar a les Illes Balears. Així, els no residents hauran de dur un test fet al laboratori, ja sigui d'antígens (un màxim de 48 hores abans) o PCR (72 hores abans). També es poden testar a l'arribada, en un termini màxim de 48 hores, però han de fer quarantena fins que tinguin el resultat negatiu.

En el cas dels residents que tornin a la Comunitat, poden fer-se el test gratuïtament en algun dels laboratoris concertats per la Conselleria de Salut abans de viatjar, o sotmetre's a un test d'antígens a l'arribada en algun dels punts Covid-19 Exprés sense necessitat de demanar cita prèvia. Cal recordar que les persones que tenen la pauta de vacunació completa, tenen una dosi posada més de dues setmanes abans de viatjar o han passat el covid-19 fa menys de sis mesos estan exemptes d'aquest control.

Ara com ara, ja no hi ha cap territori lliure de controls sanitaris per entrar a l'Arxipèlag, perquè totes les comunitats autònomes presenten una incidència acumulada a 14 dies (IA14) superior als 60 casos per 100.000 habitants. La IA14 mitjana al conjunt de l'Estat és de 665 casos per 100.000 habitants, i les Balears presenten un dels valors més alts: 692 casos per 100.000 persones. Per davant hi ha Catalunya (1.240), Navarra (926), Castella i Lleó (915) i Aragó (825).

Tampoc apte per a la UE

Com que els tests no són oficials, un negatiu no serveix per a documents oficials com ara el passaport covid per moure's entre països de la Unió Europea, que els no vacunats amb la pauta completa només poden fer-se a les clíniques i centres de salut acreditats.

Les proves d'autodiagnòstic del covid-19 ja es poden comprar sense recepta a qualsevol farmàcia de l'Estat. Es tracta d'un autotest ràpid que tothom pot comprar sense recepta a qualsevol farmàcia i fer-se'l a casa hores abans d'algun esdeveniment o reunió amb familiars o amics. Calen només 15 minuts per saber-ne el resultat (negatiu o bé positiu en cas de contagi). El test va dirigit a la població general i als asimptomàtics.

stats