Societat 14/06/2019

Terraferida exigeix desclassificar tot el sòl urbanitzable de Mallorca

L'associació ecologista ha fet públiques 25 mesures "urgents" dirigides al futur Govern i els consells insulars

Ara Balears
2 min
Imatge aèria de l'autopista Llucmajor-Campos

PalmaL'associació ecologista Terraferida ha exigit que en la pròxima legislatura es desclassifiqui tot el sòl urbanitzable de Mallorca, que suma 2.090 hectàrees, amb una capacitat per a un milió de places residencials. La mesura que proposen exclou els terrenys destinats a equipaments i habitatges públics. L'entitat, que ha fet públiques 25 mesures "urgents" dirigides al futur Govern i els consells insulars, també demana no crear cap plaça turística més i que s'aposti pel decreixement de l'oferta existent. A més, insta que es prohibeixi qualsevol mena d'allotjament turístic en sòl rústic i nous habitatges de lloguer vacacional en plurifamiliars.

"Ni un euro públic més destinat a promoció turística", asseguren en un comunicat, i afegeixen: "Qui vulgui promoció, que la pagui de la seva butxaca com la resta de sectors". Terraferida vol que tota la recaptació de l'impost de turisme sostenible es dediqui a reduir l'impacte ambiental i que se suprimeixin totes les ampliacions de carreteres projectades.

Des de Terraferida aposten per incrementar el transport públic per reduir l'ús del vehicle privat, evitar la ubicació d'instal·lacions d'energia fotovoltaica en zones rústiques sense parcel·les, limitar l'arribada de creuers i rebutjar qualsevol projecte d'ampliació de l'aeroport i els ports de Mallorca. Altres exigències que fan els ecologistes als pròxims governants és que s'augmentin els recursos per millorar la gestió en espais naturals, ampliar els parcs naturals existents i augmentar-hi la vigilància.

A més a més, reclamen que s'incrementi el reciclatge de fems, es redueixi la incineració revisant el contracte amb Tirme i es reutilitzin les aigües residuals. Finalment, consideren necessari que es fixin tarifes progressives en el consum dels recursos hídrics i es prohibeixi la construcció de noves piscines en sòl rústic.

stats