Agricultura
Societat 20/12/2022

"Teníem clar que o ens ajuntàvem els pagesos o moríem"

Som Pagesos és una marca de productors que vol fer valdre l'origen mallorquí

Aina Vidal
2 min
Roda de premsa 'Som Pagesos'

Palma"Teníem clar que o ens ajuntàvem els pagesos o moríem. Feim una crida al sector perquè com més s'uneixin, millor", assegura Isabel Vicenç, de Som Pagesos. L'associació de productors agroalimentaris apunta que la pròxima passa serà impulsar un centre logístic compartit per a la gestió d'envasos amb l'objectiu d'optimitzar recursos, segurament ubicat a Mercapalma. La fita d'enguany ha estat aconseguir mantenir els preus dels productes.

L'associació, que va començar el 2020 com una agrupació de quatre productors, ha produït 17 milions de quilos de fruites i verdures el 2022, el 26% dels quals correspon a síndria, el 20% a tomàtiga, el 18% a meló, l'11% a cogombre, 11% a carabassó i la resta, a tubercles i albergínies. Així ho ha detallat aquest dimarts en una roda de premsa el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, al costat del director gerent de Som Pagesos, Toni Monjo, i una de les sòcies, Isabel Vicenç.

Entre els impulsors es troba Terracor, Es Mercat, Agromallorca i Agroilla, que amb aquesta unió pretenen defensar el producte local de la fruita i l'hortalissa; crear una marca de garantia pròpia que n'identifiqui l'origen mallorquí; dignificar la feina dels pagesos, i diversificar i impulsar l'economia local.

"Tenen un model de producció que compleix els estàndards socials i ambientals i afronta tots els reptes sense complexos". Per això, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació s'ha il·lusionat, perquè la unió "els permet ser més forts sense perdre la identitat de les empreses que la componen", ha assenyalat el director general.

Per part seva, Monjo ha remarcat que aquesta iniciativa ja suposa un miler d'hectàrees de superfícies produïdes i un volum de facturació que va des dels 17 milions d'euros fins als 19, aproximadament, en una associació en la qual treballen més de 600 persones. "El que hem fet el 2022 és signar acords amb grans superfícies i grans cadenes hoteleres de les Balears. La nostra tasca és estudiar quines noves tecnologies podem incorporar per ser més eficients i recuperar els costos de producció, perquè així sigui rendible", ha indicat el director gerent de Som Pagesos. En aquest sentit, ha explicat que "tothom hi és benvingut" sempre que encaixi en el marc del projecte. De fet, pròximament enviaran una carta a totes les associacions i agrupacions de pagesos de Mallorca perquè n'estiguin al corrent.

Per la seva banda, Vicenç ha enumerat els quatre reptes als quals s'enfronta el sector agrícola balear: el relleu generacional, per la qual cosa aposta per impulsar la tecnologia com a manera d'atreure la població jove; el canvi climàtic, per la temperatura càlida extrema i l'absència de pluja; la incertesa per la falta de subministraments i la falta de control del preu.

stats