El temps
Societat 01/10/2021

Temps inestable amb pujades i baixades de temperatura a les Balears

1 min
Imatge d'arxiu

S’ha acabat un setembre extraordinàriament càlid. La setmana passada parlàvem que divendres 24 la temperatura mínima al port de Palma havia arribat a ser de 24,7 °C, un valor inèdit tan tard en el calendari. El mes s’ha acabat amb una mitjana de 26 graus a Palma i 29 nits tropicals de 30 possibles. Són dades totalment inèdites en una sèrie que es remunta al 1978. Ni a Eivissa ni a Menorca hi ha hagut rècord de temperatura, però sí que ha estat un dels cinc setembres més càlids que hi ha registrats.

Aquest cap de setmana farà basca, la sensació tèrmica tornarà a pujar i superarà els 30 graus. Dilluns, en canvi, una entrada d’aire fred provocarà una baixada del termòmetre de més de cinc graus i farà que l’ambient sigui una mica fred per ser a principi d’octubre.

La previsió meteorològica.

La setmana que ve la temperatura pujarà i baixarà bastant, però hi haurà moments bastant més freds i arribaran les temperatures més baixes de la tardor. El canvi de temps anirà acompanyat d’una altra tongada de xàfecs que la matinada de dilluns podria fer ploure gairebé arreu.

Les ruixades més abundants afectaran la serra de Tramuntana i Menorca, on les pluges podrien acumular més de 20 o 30 l/m2 en algun cas. Els xàfecs seran localment intensos i aniran acompanyats de tempesta. La resta de la setmana el temps serà més tranquil, però al voltant de dimecres podrien reaparèixer ruixades més puntuals. 

El consell.

Aquesta setmana farà falta començar a vestir més de tardor. Dues entrades d’aire fred bastant seguides obligaran a començar a fer servir alguna manta damunt el llit o posar el nòrdic. Temperatures una mica baixes per ser a principi d’octubre. 

Que no us sorprengui.

Amb les 29 nits tropicals de setembre Palma ha batut aquest estiu el rècord de nits en què no s’ha baixat dels 20 graus. A l’observatori de Portopí ja n’hi ha hagut 113, una dada molt superior a la de l’anterior rècord, de 106, que datava del 2003.

stats