Societat 12/03/2020

El Govern balear tancarà dilluns la UIB, les escoles i els instituts a causa del coronavirus

Aquesta mesura tindrà una durada inicial de 15 dies, encara que pot variar segons evolucioni la situació

M. F. / M. C./ M. Ll.
3 min
Una aula buida a l'IES Cap de Llevant a causa de la vaga / D. ARQUIMBAU

PalmaEl Govern tancarà aquest dilluns la UIB, les escoles i els instituts per prevenir el contagi de coronavirus. Aquesta decisió s'ha pres després que el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, hagi recomanat aquest dijous horabaixa el tancament dels centres educatius. Malgrat que la presidenta del Govern, Francina Armengol, no preveia aquesta mesura al migdia, l'ha anunciada hores després. Els centres educatius tancaran durant 15 dies, encara que aquest termini pot variar en funció de les circumstàncies. A més, els viatges d'estudis han quedat suspesos durant un període de dos mesos.

A partir de la setmana que ve no aniran a classe 171.021 estudiants no universitaris. D'aquests, 155.404 alumnes són d'Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat; 14.847 són alumnes de FP; i 770, d'Educació Artística Superior. A la UIB –on s'ha aprovat un protocol pel coronavirus– deixaran d'anar a les aules uns 13.500 alumnes. Armengol ha remarcat que el professorat haurà de continuar fent feina als centres educatius. "Pensam sobretot en els alumnes que tenen proves. És important transmetre tranquil·litat", ha dit.

"Demanam un esforç al personal docent per anar als centres i que els alumnes puguin fer el màxim des de casa. No volem que cap estudiant de les Balears es vegi concernit en el seu nivell d'estudis, sobretot pel que fa a cursos amb proves selectives", ha continuat la presidenta. "Sabem que no tothom podrà fer classes virtuals, però es poden establir sistemes des de l'equip directiu", ha afegit.

El sindicat USO, abans de l'anunci del Govern, s'ha mostrat partidari al tancament temporal dels centres educatius i universitats per evitar la propagació del virus i salvaguardar la salut del conjunt de la comunitat educativa.

L'STEI s'oposa que el professorat vagi als centres

El sindicat l'STEI creu que no està prou justificada la decisió del Govern de forçar els docents a acudir a les escoles i instituts amb el risc sanitari que això implica de manera innecessària. El portaveu d'aquest sindicat, Pere Pol, creu que aquesta mesura suposarà "assumir riscos que s'haurien d'evitar".

El sindicat també ha anunciat que sol·licitarà aquest divendres la convocatòria urgent d'una mesa sectorial d'educació per tractar les mesures que s'estan adoptant per part de l'Executiu.

Preparació dels centres per al tancament

La Conselleria d'Educació ha enviat aquest dijous un escrit als centres educatius perquè es preparassin en cas que arribàs el moment de tancar les escoles i els instituts. El que s'ha pretès amb la carta és preveure com es durà a terme la comunicació entre el professorat i l'alumnat quan tothom sigui al seu domicili. Diferents centres han confirmat aquesta informació a l'ARA Balears.

Els centres hauran de decidir "el mecanisme per fer arribar els deures als alumnes" en cas que hagin de desenvolupar l'activitat educativa des dels seus domicilis. En una carta firmada pel director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, demanen als centres que distribueixin "de manera proporcionada les tasques per matèries".

Incertesa entre els pares i mares

El director de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Mallorca, Miquel Àngel Guerrero, ha assenyalat que han demanat a la Conselleria d'Educació que es traslladin aviat "les mesures que s'han de prendre" perquè els pares i les mares es puguin organitzar amb els nins. També ha insistit en la necessitat que les directrius que es donin siguin clares per posar fi a la incertesa.

Guerrero afirma que no tothom pot fer teletreball i també remarca que ara "els padrins ja no són una alternativa" per tenir cura dels infants. A més, recorda que s'ha de pensar en les famílies que no tenen cap xarxa d'ajuda. Aquesta petició als centres ha arribat el mateix dia que s'ha confirmat a Mallorca la primera mort per coronavirus. A més, aquest mateix matí han confirmat que ja hi ha 21 infectats a les Illes des que se'n va detectar el primer cas el mes de febrer.

Davant l'evolució de la Covid-19, la Conselleria de Salut va informar aquest dimecres que durant els pròxims 30 dies no es podrà dur a terme cap esdeveniment que pugui atreure més de 1.000 persones. Aquesta mesura afecta actes socials, esportius i culturals.

Per la seva banda, la Universitat de les Illes Balears també ha pres mesures i ha suspès les activitats de la Universitat Oberta de Majors de manera temporal, ja que "és un col·lectiu de risc", i les pràctiques clíniques en entorns hospitalaris i sanitaris.

El tancament de centres educatius no ha estat l'única mesura que ha anunciat el Govern per fer front al coronavirus. "Les aglomeracions importants" queden prohibides. Francina Armengol no ha determinat a partir de quin nombre de persones es posa en marxa aquesta prohibició, però sí que ha parlat de les fires dels pobles i de la fira del Ram a Palma. "Hem demanat que se suspengui", ha afirmat. En principi, les restriccions tindran una durada de 15 dies. Bona part dels programes socials i els clubs de gent gran han quedat suspesos. Els centres de gent gran i de menors controlaran l'accés i no el permetran a persones amb símptomes. Armengol també ha anunciat que es donaran instruccions perquè els vetles es facin "en la més estricta intimitat", amb no més de 20 o 30 persones. A més, les activitats extraescolars s'han suspès durant un mes, com també les visites organitzades d'escolars i l'obertura de les biblioteques. La Conselleria de Medi Ambient ha tancat les àrees recreatives, les zones d'acampada, els refugis i els albergs. Pel que fa a les mesures en matèria de mobilitat, SFM incrementarà a partir de dilluns les freqüències en hores punta i s'intensificarà la neteja dels mitjans de transport. Armengol ha demanat a "les persones en risc" que no facin ús del transport públic. Els funcionaris de la Comunitat Autònoma podran recórrer al teletreball en cas de tenir fills en edat escolar o familiars malalts. Les Balears han demanat al govern espanyol que flexibilitzi la regla de despesa de les comunitats autònomes i que revisi els objectius d'estabilitat pressupostària.

stats