Suspesos els assajos en humans de la vacuna espanyola contra el covid

L'Àgencia de Medicaments ha rebutjat la petició per continuar amb les proves

ARA
1 min
L'investigador Mariano Esteban del Centre Nacional de Biotecnologia

BarcelonaEl procés per desenvolupar una vacuna espanyola contra el covid-19 ha quedat frenat. L'equip de l'investigador espanyol Mariano Esteban del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC), juntament amb Biofabri, no ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) per començar els assajos en humans de la vacuna espanyola contra el covid, segons han confirmat fonts del CSIC a Europa Press. Ara el centre està a l'espera de l'informe de l'AEMPS que valorarà els últims assajos clínics duts a terme i encara no sap el motiu de la paralització del procés. "Hi haurà un endarreriment”, ha admès Esteban.

Aquest assaig en fase 1, per al qual s'anava a comptar amb al voltant d'un centenar de voluntaris, s'havia de fer al madrileny Hospital de la Paz, que ja havia començat a buscar-los. Segons van explicar fa mesos, en la fase 1 hi participarien 112 voluntaris i s'analitzaria l'efecte de les dosis, mentre que a la fase dos del procés s'avaluarien els resultats d'immunogenicitat i seguretat en 500 voluntaris. Finalment, la fase tres havia de reclutar entre 20.000 i 30.000 persones sanes en qui poder avaluar l'eficàcia de la vacuna.

El projecte de Mariano Esteban i Juan García Arriaza consisteix en utilitzar com a vehicle vacunal un virus altament atenuat de la família de la verola per introduir la proteïna de l'espícula del SARS-CoV-2, que és la que permet que el virus entri a les cèl·lules. D'aquesta manera, s'aconsegueix immunitzar les persones perquè generin anticossos contra aquesta proteïna.

stats