Societat 28/01/2019

Stop Desnonaments insta el Govern a investigar bancs per publicitat enganyosa

Els activistes consideren que Consum "opta per defensar-los i no exercir el seu deure legal de protecció dels usuaris"

Ara Balears
2 min
SI ETS CLIENT, L'ENTITAT FINANCERA OFEREIX TOTA MENA DE DESCOMPTES Un dels reclams d'una oficina bancària a peu de carrer, fa 10 mesos, quan les entitats encara creien que la sortida de la crisi era imminent i oferien finançaments des del 2,50% d'interès. Ara la situació ha canviat i els requeriments per a una nova hipoteca són molt més exigents, perquè les entitats tampoc tenen el finançament assegurat.

PalmaEl col·lectiu Stop Desnonaments Mallorca ha registrat aquest dilluns una petició perquè el Parlament de les Balears insti la Direcció General de Consum a "exercir les seves competències en matèria de clàusules abusives i publicitat enganyosa", atès que, segons els activistes, "opten per defensar els bancs i no exercir el seu deure legal de protecció dels usuaris".

Per aquesta raó, s'han reunit amb el president de la Cambra, Baltasar Picornell, amb l'objectiu "d'exposar la problemàtica i les seves conseqüències, així com explicar la petició per instar l'Executiu a fer la seva feina", afirmen en un comunicat.

Concretament, es refereixen a la denúncia presentada per la mateixa plataforma contra Caixabank, en què "aportàvem proves de la utilització de publicitat enganyosa referida a l'interès hipotecari abusiu IRPH per part d'aquesta entitat", expliquen. En aquest sentit, consideren que Consum "s'ha inhibit de la nostra denúncia contra Caixabank i ha preferit protegir la banca".

El cas d'Andalusia

Segons la plataforma, la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem fixa com a doctrina legal que "l'administració pot sancionar la utilització de les clàusules abusives en els contractes amb consumidors i usuaris sense la necessitat de prèvia declaració judicial de l'ordre civil".

Com a exemple, destaquen un recurs de cassació interposat per la Junta d'Andalusia en què s'impugnava la decisió del TSJ andalús d'estimar un contenciós d'Unicaja contra diverses sancions de la Junta que sumaven 81.000 euros. És per això que Stop Desnonaments no entén que Consum "hagi renunciat a les seves competències".

Sobre l'IRPH

Tal com expliquen al seu comunicat, els afectats per l'IRPH arribaren a subscriure hipoteques amb aquest índex "guiats per la informació enganyosa, ja que els bancs ho venien com a més estable i avantatjós que l'Euríbor". Tot i això, afegeixen, "l'IRPH s'ha mantingut sempre alguns punts per damunt de l'Euríbor i en valors positius, a més que en altres casos molts dels afectats no sabien que estaven subscrivint per aquest índex", recorden.

A més, Stop Desnonaments afirma que "cap entitat financera ha estat sancionada per editar uns fullets publicitaris que no s'ajusten a la realitat". Segons indiquen a la nota de premsa, la Comissió Europea ha confirmat la poca transparència i aviat s'espera el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

stats