Societat 17/09/2019

L'STEI denuncia que Vox exigeix anar a mig centenar d'escoles de les Balears per "crear conflicte"

La formació d'extrema dreta ha sol·licitat al Parlament visitar els centres educatius i l'IBDona

Maria Fuster
2 min
El president de VOX Balears, Jorge Campos a l'acte central de campanya del 28-A

PalmaEl secretari general del sindicat de l'ensenyament STEI, Cosme Orell, ha criticat aquest dimarts que la formació d'extrema Vox hagi sol·licitat al Parlament visitar mig centenar de centres educatius de les Illes Balears. "Volen crear conflicte, perquè viuen del conflicte", ha afirmat. Vox també ha demanat visitar l'Institut Balear de la Dona (IBDona), tot i que d'aquí a dos dies hi ha reunió del consell rector de l'entitat, en què participen els vocals de cada grup parlamentari.

Orell assegura que Vox continua la campanya de "desprestigi als docents de les Illes, acusant el professorat d'adoctrinament". El sindicalista també assenyala que el fet que al llistat que ha presentat Vox al Parlament hi hagi col·legis vinculats a l'Opus Dei és "per dissimular", perquè també hi ha centres que es varen significar per la seva lluita en defensa de l'educació i l'ensenyament en català durant la presidència de José Ramón Bauzá.

L'STEI està estudiant amb el seus serveis jurídics si el que demana el partit d'extrema dreta és viable. "Pensam que no tenen dret a entrar a les aules, ho estam estudiant", d'aquí a pocs dies en tindran un informe. La Conselleria d'Educació també està mirant jurídicament si poden dur a terme les visites i asseguren que, sobretot, miraran de "protegir l'activitat lectiva del centre i també la protecció dels drets del menors".

Vox utilitza l'article 15.5 del Reglament del Parlament de les Illes Balears, que permet als diputats "accedir a dependències públiques" concertant-hi visites a través de la Mesa de la Cambra "per al compliment de la seva funció parlamentària". El reglament, amb tot, també diu que el Govern "podrà denegar per raons fonamentades la visita a determinades dependències". El reglament, recorda Orell, també diu que les visites han de "permetre el normal funcionament del servei".

Per la seva banda, la directora de l'IBDona, Maria Duran, no s'ha mostrat gens preocupada davant la petició de Vox i ha dit que continuarà respectant el procediment. Duran també ha comentat, en relació amb les declaracions fetes per Vox sobre la violència masclista, que no estan en consonància amb el que estableix la Constitució. "Si s'anomenen constitucionalistes, haurien de revisar l'article 9.2 de la Constitució, que parla de la plena participació en igualtat de condicions i, com la història ha demostrat, hi ha una discriminació estructural cap a les dones", ha assegurat.

Centres afectats

En concret, Vox ha reclamat visitar l'IES Binissalem; l'IES Pau Casesnoves, l'IES Berenguer d'Anoia, el CEIP Ponent i el CEIP Llevant, tots a Inca; l'IES Santa Margalida; l'IES Mossèn Alcover, de Manacor; l'IES Marratxí; l'IES Llucmajor i el CEIP Badies, tots dos de Llucmajor; l'IES Felanitx; l'IES Son Ferrer i el CEIP Ses Rotes Vermelles, de Calvià; l'IES Damià Huguet i el CEIP Joan Veny Clar, de Campos; l'IES Sineu; a Palma, els col·legis la Salle, Madre Alberta i Santa María, els CEIP Costa i Llobera i Pràctiques, i els IES Josep SUreda Blanes i Nou Llevant; els col·legis Aixa-Llaüt, del Parc Bit; El CEIP Sant Bartomeu, d'Alaró; els CEIP Ses Comes i Na Caragol, d'Artà, el CEIP ses Rogues, de Caimari; el CEIP Llorenç Riber, de Campanet; el CEIP es Puig, de Lloseta; l'IES Santanyí; el CEIP Norai, d'Alcúdia; l'IES Capdepera; L'IES Josep Font Trias i el CEIP Gabriel Comas Ribas, d'Esporles; l'IES Albuhaira, de Muro; l'IES Can Peu Blanc, de sa Pobla; l'IES Porreres; l'IES Biel Martí, de Ferreries; l'IES Josep Maria Quadrado, de Ciutadella; l'IES Pasqual Calbó, de Maó; el CEIP sa Serra, de Sant Antoni; a Eivissa, els CEIP Can Cantó, sa Bodega i Can Guerxo, el col·legi Mare de Déu de les Neus i els IES Sa colomina i Santa Maria; finalment, a Formentera, l'IES Marc Ferrer.

stats