Societat 03/05/2021

Son Espases detecta una altra variant del covid-19 que disminueix lleugerament l’eficàcia de les vacunes

En total, el Servei de Microbiologia ja ha trobat 18 variants que presenten aquesta mutació

ARA Balears
1 min
Laboratori de Microbiologia de l'hospital de Son Espases on fan les proves del covid-19. / ISAAC BUJ

PalmaEl Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha detectat 18 variants de coronavirus que presenten la mutació anomenada 'E484K', que determina "una certa disminució de l’eficàcia de les vacunes disponibles", ha informat el centre aquest dilluns en un comunicat.

Aquestes mutacions s'han trobat entre les 87 mostres analitzades en el darrer estudi de seqüenciació genòmica, que correspon a la segona i tercera tanda d’abril. Per primera vegada, s'han detectat a Mallorca dos casos de l'anomenada 'VOC 1.1.318', que provenen de la Costa d'Ivori.

Les altres variants ja s'havien trobat en altres estudis. En concret, hi ha sis casos de la variant nigeriana (B.1.525) –cinc a Mallorca i un a Menorca–, tres casos de la variant novaiorquesa (B.1.526) –dos a Mallorca i un a Menorca– i set casos de la variant brasilera –sis a Mallorca i un a Eivissa. Fins ara no s’han trobat casos de la variant de l’Índia. Del total de casos estudiats, 67 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant en el conjunt de les Illes Balears. En concret, és responsable del 77% dels casos detectats.

Cal recordar que, des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 1.200 casos de covid-19 a les Illes Balears. Es tracta d’uns dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat.

stats