Els veïns de Son Banya es neguen a anar a viure als refugis municipals

Les famílies s'han concentrat aquest dimarts migdia davant l'Ajuntament de Palma per demanar un reallotjament digne

Fa dues setmanes que els esbucaments al poblat de Son Banya s'han paralitzat a causa de la torrentada de Sant Llorenç. Tot i això el procés de reallotjament continua i segons l'advocat dels veïns, Gonzalo Márquez, no ho fa de la millor manera. I és que, segons Márquez, encara hi ha més de cent famílies que viuen al poblat i que no tenen una alternativa d'allotjament. La proposta que els ha fet l'Ajuntament a les famílies residents és que cerquin un refugi municipal. Alguns d'aquests centres d'acollida on podrien anar a viure són el refugi de Sant Joan de Déu i el de Son Rapinya, tot i que els veïns de Son Banya s'hi neguen rotundament.

Sulamita és una de les veïnades afectades pel desallotjament i és mare de sis fills. Assegura que no pensa anar a cap refugi perquè "està ple de toxicòmans i d'alcohòlics".

El cas d'Enrique Díaz també és similar. "Vaig estar xerrant amb Neus Rabassa, l'assistenta social de l'Ajuntament, i em va dir que per a mi no hi havia cap casa i que em duria a un centre d'acollida a mi i als meus fills". Enrique assegura que ell no té antecedents penals i que, per tant, la seva família entrava dins el programa de reallotjament previst per Cort juntament amb quinze famílies més. Tot i això, finalment assegura que haurà d'anar a viure a un refugi municipal perquè aquesta és l'única solució que li han proposat.

"Els batles de Campos i sa Pobla han declarat els gitanos de Son Banya ciutadans 'non grata', però Cort els diu que vagin a viure allà, són aquestes les solucions que els proposen? No saben que els gitanos viuen sempre en comunitat?", declara Gonzalo Márquez amb indignació. L'advocat també recorda processos que considera exemplars de reallotjament com el d'El Gallinero, a Madrid, amb un cent per cent de reallotjament consensuat. Explica que els veïns del poblat han assumit el desmantellament però que si els esbuquen la casa els han d'oferir ajuda.

D'altra banda, denuncia la negligència de l'Ajuntament que va deixar abandonats un sac i uns palès amb uralita i amiant enmig del poblat i en cap moment n'ha donat explicacions ni n'ha demanat disculpes. El jutjat d'instrucció numero 8 ha admès de moment a tràmit la denúncia dels veïns per delicte mediambiental i contra la salut pública. A més, la Conselleria de Medi Ambient també va anunciar que obriria diligències a l'Ajuntament i a Adalmo, l'empresa encarregada de recollir l'amiant.

Es preveu que aquest dimecres es reprenguin les obres d'esbucament a càrrec de l'empresa Adalmo. Els veïns de Son Banya continuaran mobilitzant-se i reivindicant un habitatge digne.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF