Societat 27/09/2018

L'advocat: "Cap gitano es pot quedar sense casa"

Els residents de Son Banya s'han manifestat aquest dijous matí per demanar la paralització de les obres d'esbucament

Aina Riera Serra
3 min
L'advocat dels gitanos de Son Banya, Gonzalo Márquez

PalmaJa des de les deu del matí els agents de la Policia Local esperaven. Havien estat alertats que els residents de Son Banya es concentrarien davant les portes de l'Ajuntament. Pocs minuts després una vintena de persones hi han arribat. Els mitjans s'han concentrat al voltant d'ells per demanar-los declaracions.

Ha parlat primerament Gabriel Cortés, el patriarca, qui ha dit que no toleraran el desallotjament. "Ens tracten com si fóssim cans. Tinc seixanta-tres anys i ahir la policia em va pegar i em va llançar contra el terra, no hi ha dret", ha declarat. Asseguren també que els policies varen agredir infants, en referència als aldarulls que varen succeir aquest dimecres durant la tercera jornada d'esbucaments.

Un altre dels veïns, Pedro Cortés, declara que només exigeixen el que és seu. Explica que de les cent famílies que actualment viuen a Son Banya només cinquanta disposen d'habitatge i que la resta no té un lloc on anar. "Per herència aquestes cases ja ens pertanyen, el poblat no és de l'Ajuntament és del poble de Mallorca", explica.

Els veïns diuen que hi ha famílies que fa més de quaranta anys que hi viuen i que paguen justos per pagadors. Diuen que l'Ajuntament no ha volgut reallotjar les persones amb antecedents penals però que els infants o els parents d'aquestes persones no tenen perquè quedar-se sense casa.

Devers les 10.30 h alguns dels gitanos han intentat entrar a l'Ajuntament però els agents de la Policia Locals els ho han impedit. Més tard el batle, Antoni Noguera ha informat que el proper 11 d'octubre es reunirà amb ells i l'advocat per arribar a una entesa consensuada.

L'advocat dels gitanos

L'advocat, Gonzalo Márquez, també ha parlat. Ha dit que la concentració és pacífica i té com a objectiu conscienciar la ciutadania del que està passant al poblat de Son Banya. Márquez ha dit que és cert que hi ha famílies que ja tenen un habitatge, però que n'hi ha moltes d'altres que no saben on anar a viure.

"Venen a Palma sense feina i sense casa i tot en base a una sentència de fa set anys que s'està executant ara en contra de l'interès general". L'advocat dels residents de Son Banya assegura que l'Ajuntament de Palma té una responsabilitat política de mirar per l'interès dels seus ciutadans i dels drets constitucionals dels gitanos, recollit en els articles 45, 46 i 47 de la Constitució, que obliga a oferir-los un habitatge digne.

Gonzalo Márquez ha posat d'exemple el desallotjament de El Gallinero, a Madrid, on s'ha aconseguit, segons ha explicat, un reallotjament del 100%. En el cas de Son Banya de moment es reallotgen setze de les cent famílies afectades."Hi ha hagut tot un procés de reinserció amb partides pressupostàries per ajudar els gitanos. Ells volen sortir del poblat però necessiten ajuda", ha declarat. Márquez ha afegit que les persones amb antecedents penals també tenen dret a habitatge.

L'advocat assegura que el pla de desallotjament pateix una manca absoluta de previsió i no compleix ni amb la Llei urbanística de les Illes Balears, ni amb la Carta Europea d'Ordenació del Territori i amb la Llei d'ordenació del sòl.

Gonzalo Márquez també ha explicat que es va interposar una denúncia que es va haver d'arxivar durant el mes d'abril perquè no estava ben formulada. Els nous advocats han recorregut als Jutjats número 4, de Palma, de l'Audiència Provincial, i parlen d'un possible delicte de prevaricació urbanística. "Que l'Ajuntament sigui propietari dels terrenys de Son Banya no significa que hagi de fer-ho sense mirar l'interès general i per a la salut pública", ha declarat.

Per tot això fa només dos dies els afectats han recorregut per la via penal les ordres de desallotjament contra el batle de Palma, Antoni Noguera. "És a les mans del batle que no hi hagi infants que es quedin al carrer i sense casa", ha sentenciat Márquez.

stats