MENORCA
Societat 20/10/2018

La solidaritat amb un nin amb leucèmia desborda els centres de salut a Menorca

Centenars de persones es fan les proves per si poden ser donants de medul·la

Iván Martín
4 min
Lluc Pons, pare del nin diagnosticat de leucèmia, agraeix la resposta de la societat menorquina.

MaóAvui és dilluns, un dia feiner però diferent. Lluís Arjona és regidor de l’equip de govern al Mercadal. Surt de la feina i es dirigeix al centre de salut de Ferreries. L’endemà Joan Coll cancel·la una reunió de treball i es desplaça al Canal Salat de Ciutadella. Lluís i Joan són dos dels centenars de menorquins que han respost a la crida de la família de Lluís Pons, un nin de 6 anys diagnosticat de leucèmia que necessita un trasplantament de medul·la òssia.

Els responsables sanitaris no recorden una allau de donacions aquesta. Centres de salut que fins i tot s’han col·lapsat i ciutadans com Lluís Arjona, que hagué de fer mitja volta. “No he pogut avui, però aniré a un altre poble si és necessari per ajudar en Lluís i tots aquells que ho hagin de menester. En arribar al centre de salut m’he trobat una coa de 70 persones”, relata. Lluís Arjona explica el seu testimoni amb els papers que acrediten la seva autorització a fer-se donant.

Paral·lelament, Joan Coll surt del Canal Salat satisfet, content i orgullós perquè creu que “tots tenim una responsabilitat”. Ha pogut extreure’s sang, tot i que “he esperat dues hores”. La campanya per trobar una medul·la òssia compatible per a Lluís Pons ha desbordat els centres sanitaris. Així ho confirmen a l’ARA Balears els responsables de diversos centres de salut. Tots coincideixen: “No ens ho esperàvem, és evident que el cas d’en Lluís ha creat una onada de solidaritat mai vista”.

Mentrestant, Lluc Pons, pare del nin diagnosticat de leucèmia, agraeix la resposta de la societat menorquina i recorda que “independentment de la compatibilitat amb la medul·la del meu fill, ens agradaria que la gent es fes donant per a tots aquells que pateixen aquesta malaltia. Això sí, aquells que ho facin han de tenir clar que és una acció per a tota la vida, i la motivació és que poden salvar una vida humana a qualsevol part del món”.

Unes dades per a l’optimisme

Segons el Pla nacional de medul·la òssia, posat en funcionament per l’Organització Nacional de Trasplantaments, a final d’enguany se superaran els 400.000 donants. L’increment anual de donants respecte de l’any passat se situa en un 12%, o el que és el mateix: una mitjana de 2.682 persones per mes i 90 donants de medul·la per dia.

Les xifres oficials fan que l’entorn de Lluís Pons afronti amb optimisme aquesta fase de la malaltia. El seu pare, Lluc Pons, reconeix que tenen moltes ganes de passar per tot el procés “És una barreja d’ansietat perquè arribi el donant, però al mateix temps ens diuen que el pitjor està per arribar. Estam confiats”, confessa.

En Lluís espera. Viu coneixent la seva patologia, però “no les conseqüències”. La seva família s’ha encarregat d’explicar-li-ho. Uns dibuixos animats basats en el funcionament humà l’han familiaritzat amb el tema. Com reconeix Lluc Pons, “termes com glòbuls blancs, vermells i plaquetes formen part del seu vocabulari diari”.

Figures d’àmbit internacional com Rafel Nadal i el ciclista Enric Mas s’han sumat a la crida per trobar un donant compatible de medul·la òssia. El cas més mediàtic és el de Pablo Ráez. L’esportista malagueny va sotmetre’s a dos trasplantaments sense èxit.

Vides alterades per la malaltia

En aquests moments, en Lluís està estabilitzat a l’hospital de Son Espases, gràcies a la medicació que pren, però és un nin que té molta facilitat per agafar infeccions i febre. Les anades i vingudes entre Menorca i Mallorca són habituals, una circumstància que ha capgirat la vida de tots els integrants de la família.

Sense anar més lluny, i tal com afirma Lluc Pons: “En el darrer mes hem estat tots junts durant quatre dies”. En Lluís té un germà gran, en Marc, que té 7 anys. Els seus pares han decidit que continuï fent “vida normal” a Ferreries. En aquest poble del centre de l’illa de Menorca va a l’escola i juga amb els seus amics. L’ajuda de la família resulta “essencial” per poder acompanyar en Lluís.

El trasplantament de medul·la òssia consisteix a substituir la danyada o destruïda per cèl·lules mare d’una altra de sana. La medul·la òssia és el teixit gras i tou que es troba dins dels ossos. La medul·la produeix glòbuls vermells i les cèl·lules mare són immadures a la medul·la òssia que dona origen a totes les cèl·lules sanguínies diferents. El trasplantament de medul·la òssia no en garanteix al 100% la recuperació, però sí que representa un avanç important. De fet, aquells que s’han sotmès a una operació d’aquest tipus poden recaure-hi, però les malalties leucèmiques són moltes i diverses. Els metges han explicat a la família que cada cos respon d’una manera diferent i que, segurament, la medul·la que ell té intentarà defensar-se i expulsar les cèl·lules noves que arribaran. Lluc Pons ho té clar: “És una guerra entre la seva medul·la i les cèl·lules per intentar estabilitzar el seu cos. Confiem que guanyin les bones”.

El perfil del donant, segons dades oficials de l’Organització Nacional de Trasplantaments, és d’una persona de 32 anys. Curiosament, el 67% dels nous donants són dones i el 33%, homes. Tot i això, a l’hora de fer efectiva la donació, aquesta proporció s’inverteix. Els experts expliquen que l’objectiu és captar donants de medul·la òssia entre els homes joves. L’any passat es van fer efectives 115 donacions i el 2018 se superaran les 200. Ara per ara, la família Pons està tranquil·la. “No estam nerviosos perquè la mitjana d’espera per a un trasplantament d’aquestes característiques és de tres mesos. A més, els metges diuen que el veuen bé i que les infeccions que pateix no afecten cap òrgan d’importància”, diu Lluc Pons.

stats