Armengol: "L'immobilisme per reformar la Carta Magna amenaça la convivència"

La societat i la política illenca celebren els 40 anys de la Constitució al palau de l'Almudaina

"L'immobilisme i la manca de determinació per reformar la nostra Carta Magna han agreujat altres problemes que amenacen la nostra convivència", ha declarat aquest dijous dematí la presidenta del Govern, Francina Armengol, a l'acte de commemoració del quarantè aniversari de la Constitució que s'ha fet al palau de l'Almudaina. La presidenta ha reclamat "un nou pacte generacional que incorpori al consens de 1978 aquest 75% de ciutadans que no varen poder votar".

Armengol ha assenyalat en la intervenció que la Constitució és “el nostre antídot més poderós contra la discòrdia”. “Avui”, ha afirmat, “ser constitucionalista és estar convençut que el consens és sempre la millor resposta. És aixecar la bandera de l'acord i el diàleg per respondre als desafiaments que ens planteja la nostra societat”. 

Representants polítics i personalitats de les Balears s'han reunit aquest dijous al palau de l'Almudaina per commemorar el quarantè aniversari de la Constitució espanyola. A l'acte, a més d'Armengol, hi han parlat la delegada del govern, Rosario Sánchez, i representants de la societat balear que han llegit articles de la Carta Magna.

Sánchez també ha defensat la reforma de la Constitució. Ha afirmat que "hem d'estar a l'altura del que celebram avui", quan una "societat suficientment madura" requereix una "revisió de la Constitució" que l'adapti a les noves necessitats. Ha assenyalat també que "hem de cuidar el llegat que suposa la Carta Magna i assegurar que els que vindran després en podran gaudir".

Ambdues, Armengol i Sánchez, han dedicat unes paraules en record de les víctimes del Llevant de Mallorca i també per a Sacramento Roca, condemnant la violència masclista. L'acte ha inclòs, a més, un "viatge sonor" mitjançant peces d'àudio que han donat pas a la lectura d'alguns dels articles de la Carta Magna.

Pedro de las Heras, director del Banc d'Espanya a Balears, n'ha llegit l'article 31; Magdalena Vaquer, el 40; l'esportista campiona del món Cata Coll n'ha llegit l'article 43; María Luisa Rosa, membre de Chrysallis, l'article 10. La jutgessa de Primera Instància Cloe Sedano n'ha llegit l'article 9, precedida d'un àudio sobre el darrer atemptat d'ETA, que va tenir lloc a Palmanova; el regatista Sergi Roig n'ha llegit l'article 49, i el cineasta i productor Luis Ortas, el 20.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF