Els socialistes comencen la legislatura en bona sintonia amb els hotelers

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, assegura que treballaran "en consens i diàleg constant" amb el sector

La nova legislatura s'estrena amb bona sintonia entre el Govern i l'Ajuntament de Palma amb el sector hoteler, tal com s'ha demostrat aquest dilluns. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dilluns que el seu equip treballarà "en consens i diàleg constant" amb el sector. Així ho ha indicat en una primera reunió amb la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), en la qual Negueruela ha rebut les peticions de l'entitat.

La presidenta de la FEHM, María Frontera, ha destacat la necessitat "d'una normativa que faciliti i acompanyi l'oferta turística complementària", en referència a l'oci, el comerç i la restauració. A més, ha recordat que cal "incentivar la formació del capital humà" i destinar l'Impost de Turisme Sostenible a la modernització de les zones madures. El conseller ha mostrat el seu suport a les demandes dels empresaris, tot i que ha recordat que cal esperar que es posin en marxa les comissions per posar-se a treballar-hi.

El repte del turisme d'excessos

Pel que fa a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), Frontera ha reclamat que "no es destini a qualsevol cosa", sinó que reverteixi en "les zones turístiques, que es troben totalment abandonades" i ha instat l'Administració pública que s'hi impliqui. Quant a aquesta qüestió, el socialista espera que "el govern d'Espanya es formi al més aviat possible per tal d'exigir a l'Estat que part del que s'obté de les Balears reverteixi en les mateixes illes".

Negueruela, a més, s'ha reunit aquest dilluns mateix amb el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, que ha fet peticions semblants a les dels hotelers, però més enfocades a "la lluita contra el turisme d'excessos", un repte clau que, de fet, forma part dels Acords de Bellver, signats pel PSOE, MÉS i Podem per formar el Pacte. També ha reclamat "l'augment de la seguretat en zones com Magaluf". El batle ha assumit que el seu destí estigui "dedicat a un turisme d'oci nocturn", però exigeix "control" mitjançant l'augment d'efectius de la Guàrdia Civil. 

Negueruela ha dit que ho comunicarà al nou govern d'Espanya quan es tanqui el nou executiu i que, com l'any passat, reforçaran "la seguretat d'aquesta àrea tant durant els caps de setmana com amb accions concretes". En aquest sentit, Rodríguez ha informat de "l'obertura d'un nou punt d'atenció de la Guàrdia Civil al cor de Magaluf, a Punta Balena". Tot i això, reconeix que "aquest municipi multiplica per quatre la seva població, per la qual cosa necessita una col·laboració externa" i que "amb un model de turisme de qualitat" aquestes mesures no farien falta.

Reformes a les zones madures

De la mateixa manera que Calvià demana una major inversió en els destins turístics madurs per millorar la dotació dels seus serveis, la Platja de Palma sol·licita que la meitat dels doblers que s'hi recapten per l'Impost de Turisme Sostenible s'hi reverteixin perquè beneficiïn tant "veïns com visitants". La plataforma Per una Platja de Palma Cívica ha sol·licitat aquest dilluns al batle de Palma, José Hila, que "cada convocatòria de l'Impost de Turisme Sostenible inclogui una proposta per a aquest districte".

Per ara ja hi ha previstes mesures com "millors accessos a l'autovia, la construcció de pàrquings, el condicionament del passeig de primera línia i la creació de centres esportius". "El que volem és que es presenti la quantitat més gran de projectes possible per a la Platja de Palma", ha declarat Hila. Fins ara, se n'han aprovat dos: un per a la il·luminació de la primera línia i un altre per al pont dels jueus, ambdós amb un pressupost d'aproximadament dos milions d'euros, segons el batle de Palma.

Hila veu "ideal" que l'ITS sigui la principal font de finançament de la zona per suplir la manca de capacitat d'inversió, que obliga a cercar diners a la llei de capitalitat, a fons europeus, al Govern i on es pugui. El socialista també espera que es formi el govern espanyol perquè es derogui la llei de despesa de Montoro, per tal de "poder gastar el que recapten i no tenir un superàvit de cinc milions d'euros que hem de destinar al pagament del deute".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF