SOCIETAT
Societat 05/09/2020

“La situació ha empitjorat, al Parc Wifi no s’hi pot ni venir”

Les denúncies per renou, consum d’alcohol i tinença d’armes es dupliquen en aquest punt de Palma

Kike Oñate
3 min
“La situació ha empitjorat, al 
 Parc Wifi no s’hi pot ni venir”

“Enguany la situació ha empitjorat i darrerament al parc Wifi no s’hi pot ni venir”, lamenta Belén, que viu al barri de Foners des de fa 12 anys. “Ho veus? Sempre són a la pista; és seva”, diu assenyalant un grup de joves, i assegura que molts protagonitzen baralles i botellades que molesten els altres habitants del barri. La portaveu de l’associació de veïns de Nou Llevant, María Cruz, afegeix que “les bandes controlen qui pot entrar a la pista pública de futbol”, però no han pogut confirmar que cobrin als usuaris per jugar-hi.

I tot això passa davant de la Comandància de la Guàrdia Civil. El cos no té competències de seguretat pública a Ciutat, però centenars de guàrdies passen cada dia per davant del parc. La Guàrdia Civil no ha volgut dir res sobre la situació que es viu davant la caserna.

La Policia Local de Palma ha aixecat 555 actes de sanció al parc Wifi entre el gener i el 9 d’agost, segons dades de la Regidoria de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Palma. Els casos denunciats estan relacionats amb l’excés de renou nocturn, consum d’alcohol i tinença d’armes com ara navalles. Durant l’estiu s’hi han registrat 40 actuacions: 16 al juny, 18 al juliol i 6 durant els primers nou dies d’agost. Les actes aixecades dupliquen les de l’any passat, quan n’hi va haver 260. Fonts de la Regidoria admeten que són conscients del “deteriorament” de la zona. Per això, afegeixen, estudien “diverses opcions” per reduir-hi la conflictivitat. Els veïns consultats per l’ARA Balears coincideixen que tancar el perímetre del parc, posar-hi un vigilant nocturn i incrementar l’enllumenat reduirien un problema que no deixa d’augmentar.

Belén comenta que darrerament hi ha més presència policial. Durant la conversa, un dia feiner passades les sis de l’horabaixa, arriba un grup d’agents de la Policia Local que aparquen a la plaça enrajolada de la zona nord del parc Wifi. Poc després s’hi suma un furgó. Fonts del cos policial diuen que les dades sobre el nombre d’actes aixecades demostren que s’està “atenent” el problema en funció dels recursos disponibles. Poc abans de les onze del vespre dos agents que hi ha a la plaça se’n van i queda gairebé buida. Una hora més tard arriben dos joves que esnifen cocaïna al mig del parc, i fins i tot n’ofereixen a aquest periodista, perquè en compri. Després de la negativa, canvien de banc i continuen consumint mentre parlen.

Aquesta mateixa setmana, dia 31, la Policia Nacional va informar que dia 22 havia arrestat quatre homes al parc Wifi com a presumptes autors d’un delicte de lesions i un d’ells, a més, per un delicte d’abusos sexuals a una menor. Sobre per què es concentren tants delictes al parc no hi ha una resposta clara per part de l’Ajuntament. Fonts de Seguretat Ciutadana expliquen que la Policia Local analitza les seves intervencions per poder planificar i millorar la capacitat de resposta, l’efectivitat de les actuacions i els horaris en què se solen cometre les infraccions. En cap cas, però, consideren variables socials que puguin afectar un punt determinat de Palma.

Fonts de la Policia Nacional asseguren que el parc Wifi no destaca per ser una espai especialment conflictiu respecte d’altres zones del municipi i que cada barri té el seu. Les mateixes fonts diuen que han coincidit diversos incidents, la qual cosa ha generat una “sensació d’inseguretat”. Tanmateix, afegeixen, quan es detecta una zona amb més delictes, s’hi envien més efectius per tal de cobrir-la.

Molèsties als veïns

José fa 40 anys que viu al barri i sol anar-hi amb la seva filla petita perquè jugui als engronsadors. Comenta que els conflictes al parc no l’afecten personalment, però sí que hi ha molts de fems després d’una nit de botellada. No és difícil trobar vidres esmicolats als voltants de la pista de futbol. En una ocasió, amb el seu fill, s’hi va trobar uns joves jugant a futbol que anaven una mica gats, però no va voler discutir-hi i se’n va anar. Juan, un altre usuari del parc, també lamenta que no hi hagi més control, perquè la presència dels joves conflictius és una “nosa” i no pot anar-hi amb els seus fills amb tranquil·litat. D’altres, com Belaid, un jubilat que viu al barri des de fa 50 anys, no han tingut cap problema.

stats