Sindicats i patronals hoteleres firmen un acord en defensa del sector turístic

CCOO i UGT, per una banda, i la CEHAT, l'ACH i la FEHM, per una altra, reclamen també al govern espanyol que prengui les mesures necessàries per mantenir els llocs de feina

Els sindicats Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT), juntament amb la patronal Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), i amb el suport de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH) i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) han firmat un acord en què reclamen al govern espanyol que prengui les mesures necessàries i concretes per defensar el sector turístic i mantenir els llocs de feina arran de la crisi causada pel coronavirus, segons ha avançat l' Última Hora i ha pogut confirmar l'ARA Balears.

En un comunicat, aquests sindicats i patronals del sector turístic asseguren que acords sense precedents com el que han firmat "són el camí per protegir el sector" i reclamen al Govern que es pronunciï davant les reclamacions que fan, perquè el seu sector "aporta el 14% del PIB estatal".

Quan s'acabi l'estat d'alarma decretat a causa de la pandèmia del covid-19, sindicats i patronals entenen que tant les restriccions de mobilitat com les del transport continuaran en l'àmbit internacional i que això farà que el sector hoteler sigui un dels darrers a recuperar-se. És per això que en el document sol·liciten que les mesures adoptades durant l'estat d'alarma, pel que fa a la protecció d'empreses i treballadors, s'ampliïn com "a mínim sis mesos", i que "es pugui continuar ampliant en funció de com evolucioni la situació".

Segons indica el sindicat UGT a la seva web, en aquesta petició fan una menció especial de les mesures que afectin els fixos discontinus, i reclamen prestacions i ajudes públiques suficients. Les entitats demanen, a més, que "els afectats per un Expedient de Regulació Temporal (ERTO) rebin l'import total de la paga corresponent a l'estiu en la data estipulada en el seu conveni col·lectiu". També s'acorda que "les empreses abonin l'avançament de la paga extraordinària completa als treballadors que ho demanin".

Una altra mesura que s'adopta en l'acord és que els empresaris contractin els fixos discontinus en la data en què estava prevista la seva reincorporació i després ja se'ls inclourà dins l'ERTO –tal com, de fet, ja demanava el Govern balear que fessin. Com que es preveu que la reobertura dels establiments turístics es faci de manera gradual i lenta, les empreses es comprometen a no recórrer al treball temporal o a contractes d'una durada determinada fins que tota la plantilla afectada per l'ERTO es torni a reincorporar. Per això, els sindicats participaran en el procés d'incorporació progressiva.

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF