Els sindicats reclamen al govern estatal aprovar les modificacions de la reforma laboral via decret llei

Els secretaris generals de CCOO i UGT lamenten la convocatòria avançada d'eleccions

"Hem perdut una gran oportunitat per als ciutadans de l'Estat i de Catalunya. A més, les reivindicacions històriques relacionades amb la insularitat tampoc no es veuran reflectides en la Llei de pressuposts generals", ha lamentat José Álvarez, líder estatal del sindicat UGT que aquest divendres ha presentat la manifestació del 8 de març, juntament amb el seu homòleg de CCOO, Unai Sordo.

Els secretaris generals han valorat negativament la convocatòria d'eleccions del govern de Pedro Sánchez per al mes d'abril, ja que consideren que es pot seguir governant aprovant les lleis per la via de decrets urgents. "Crec que és possible posar en marxa mesures pactades, però som conscients que amb les eleccions no hi ha temps per a la recuperació", ha assegurat Álvarez.

Per la seva banda, Unai Sordo ha recordat el conte de la lletera, "no es pot plorar per la llet vessada". Per al líder de CCOO, "toca mirar al futur", tot i que ha volgut parlar de les eleccions com d'una conseqüència de "l'enorme responsabilitat política que va tenir com a colofó la no aprovació dels pressuposts".

Ambdós sindicats asseguren que lluitaran perquè, abans que es dissolguin les corts, es puguin aprovar les seves principals reivindicacions, ja negociades amb l'executiu, a través de decrets llei. Destaquen la modificació de la reforma laboral pel que fa a tres punts: que el conveni del sector estigui per sobre del conveni de l'empresa; el control de l'horari laboral, i la restauració de la ultraactivitat dels convenis.

D'altra banda han parlat de la necessitat de restaurar la revaloració automàtica de les pensions, "una mesura imprescindible", amb la qual es vol tornar al consens de l'any 2011. De moment, "volem veure el recorregut del govern fins al 5 d'abril en relació amb el que teníem pactat, hem d'indagar en les seves intencions, perquè hi ha hagut moltes paraules, però hi ha d'haver algun fet", ha dit Unai Sordo.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF