Societat 31/08/2020

El Sindicat Mèdic creu que obrir les escoles d'aquí a 10 dies és "insegur"

Planteja un retard de l'inici del curs o augmentar les mesures de seguretat amb PCR als professors i tests de saliva als alumnes

E. N.
2 min
Els centres educatius obriran el 10 de setembre en l'escenari B, que contempla classes semipresencials a partir de 2n d'ESO.

PalmaEl Sindicat Mèdic de les Illes Balears (Simebal) proposa que s'endarrereixi l'inici del curs escolar per l'augment de contagis de coronavirus que hi ha a l'Arxipèlag. El delegat del sindicat mèdic, Claudio Triay, assegura a l'ARA Balears que obrir els centres educatius el 10 de setembre i amb les mesures previstes és "insegur". Matisa que és "imprescindible" que els nins i les nines tornin a l'escola, però adverteix que fer-ho d'una manera forçada "pot fer que ens en penedim".

"D'aquí a 10 dies pot haver empitjorat la situació. Les mesures que s'han aprovat començaran a tenir efectes en la corba a partir dels propers 15 dies. Ara tenim una corba clarament ascendent i una incidència de pacients de covid-19 preocupant: de 250 per 100.000 habitants", argumenta el doctor. De fet, fins i tot apunta que en algunes zones on la incidència de contagis és més alta ja s'haurien de fer confinaments selectius.

D'altra banda, Triay defensa que s'haurien d'augmentar les mesures de seguretat i fer proves PCR a tot el professorat. També planteja fer proves de saliva per detectar contagis entre grups d'alumnes. "És encara experimental, però és ràpid, barat i està donant molt bons resultats tant aquí com en altres països com als Estats Units i Israel", relata.

Cal recordar que la Conselleria d'Educació preveu obrir els centres educatius en la data habitual, que és el 10 de setembre. Es farà, però, de manera escalonada, a fi que no coincideixin més de 150 alumnes per dia en cada centre. Hi haurà classes presencials a Infantil, Primària i 1r d'ESO, i amb l'opció de semipresencialitat –en dies alterns– a partir de 2n d'ESO per a aquells centres on no es puguin garantir els 1,5 metres de distància entre alumnes ni la ràtio al voltant de 20 alumnes.

stats