Societat 06/07/2021

El Sindicat d'Infermeria denuncia el tancament de 86 llits a les Balears aquest estiu

Les llistes d'espera en tots els serveis de salut es disparen per la pandèmia

ARA Balears
2 min
Hospital Son Espases.

PalmaEl Sindicat d'Infermeria (SATSE) ha denunciat que aquest estiu es tancaran més de 9.600 llits en tot l'Estat, 86 dels quals són a les Balears. Aquestes xifres suposen un augment de 2.700 respecte de l'any passat, segons ha informat Europa Press. Així, SATSE ha denunciat que enguany es paralitzaran "milers" de consultes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques en els hospitals estatals. "Els serveis de salut volen estalviar diners en lloc de prioritzar l'atenció sanitària i cuidar els pacients i el conjunt de la ciutadania", han apuntat.

"Aquesta situació és especialment greu en aquests moments que les llistes d'espera en tots els serveis de salut s'han disparat a causa dels contagis de covid-19", ha subratllat el Sindicat d'Infermeria. En el cas de les intervencions quirúrgiques, per exemple, hi ha prop de 700.000 persones en espera, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. "En lloc d'aprofitar el període d'estiu per reduir les grans llistes d'espera de la sanitat pública, les administracions sanitàries han optat, un any més, per abaixar la persiana en plantes i serveis", ha criticat SATSE.

Tot i això, aquestes xifres podrien ser més elevades perquè, segons expliquen, alguns centres "no han volgut donar les dades, argumentant que es tancaran llits en funció de com avanci la situació".

Per comunitats autònomes, a Andalusia es tancaran, almenys, 2.161 llits; 1.900 a Catalunya, 1.650; a Madrid; 675, al País Basc; 582, a Galícia; 500 a Aragó i 454 a Astúries. Al País Valencià són uns 200; a Múrcia, 308; a Extremadura, 300; 279 a Castella i Lleó; a Castella - La Manxa, 185 i a Cantàbria, 160. Finalment, a Navarra es tancaran 93 llits; a les Balears, 86; 54 a les Canàries i 42 a La Rioja.

Pel que fa al personal sanitari, el Sindicat ha insistit que, en lloc de reforçar les plantilles d'infermers i fisioterapeutes, "s'ha tornat a cometre el greu error de cada any de deixar-les sota mínims, sense substituir els professionals que estan de vacances o de baixa".

stats