Societat 29/07/2021

Shakira, a un pas d'anar a judici per frau fiscal

La cantant està acusada de defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda simulant no residir a Espanya

2 min
Shakira

BarcelonaEl jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat considera que hi ha “prou indicis” per jutjar Shakira per frau fiscal, segons indica en una interlocutòria que s'ha fet pública aquest dijous. La cantant va defraudar, presumptament, 14,5 milions d’euros a Hisenda simulant no residir a Espanya i amagant la seva renda. Els delictes s’haurien comès entre el 2012 i el 2014 mitjançant un entramat societari amb seu en paradisos fiscals. La Fiscalia va presentar el 2019 una querella contra Shakira acusant-la de sis delictes contra la Hisenda pública. A principis de juliol, la defensa de la cantant va portar a declarar un pèrit i un inspector de l'Agència Tributària per demostrar que Shakira disposa d'un certificat de residència permanent a les Bahames i que, fins al 2015, la seva presència a Espanya no va superar els 183 dies anuals que l'obligaven a tributar-hi.

Tot i això, ara el jutge considera que la cantant hauria deixat de tributar a Espanya del 2012 al 2014 "malgrat tenir l'obligació de fer-ho per tenir aquí la seva residència fiscal". En una interlocutòria, el jutge considera que les tesis d'Hisenda i de la defensa de Shakira sobre la interpretació tributària a aplicar són "diametralment oposades" i que "hi ha prou indicis de criminalitat" per continuar amb el procés legal contra ella. També conclou que Shakira va residir 243 dies a Espanya el 2012, 212 dies el 2013 i 244 el 2014 i que el temps que va estar fora del país van ser "absències esporàdiques".

L'assessor de Shakira també podria ser jutjat

En paral·lel, el jutge considera que l'assessor fiscal de Shakira hauria col·laborat en l'entramat societari "erigit per eludir el pagament d'obligacions tributàries", tant de l'IRPF com de l'impost sobre el patrimoni. Per això, l'assessor fiscal també podria ser jutjat. Segons el jutge, els querellats van utilitzar una sèrie d'empreses mercantils "fent que fossin aquestes les que figuressin com a titulars de les rendes i el patrimoni" de la cantant colombiana, que "només apareixeria en l'últim terme i en societats radicades en territoris considerats com a paradisos fiscals".

La defensa de Shakira critica la interpretació que fa l'Agència Tributària sobre la seva residència i sosté que els dies que la cantant va estar fora d'Espanya –amb motiu de les seves gires de concerts i de la seva participació en el programa The Voice als Estats Units– no han de comptabilitzar-se com a temps de residència al país. El jutge diu que no pot menysprear "en absolut" el criteri de la defensa però diu que els arguments de la Fiscalia i l'Agència Tributària "també compten amb prou fonament fàctic o jurídic", motiu pel qual ha decidit tirar endavant el judici contra Shakira.

stats