SALUT
Societat 23/06/2018

Una setmana més sense quiròfans operatius a Can Misses

L’activitat quirúrgica, aturada per mosques i un fong

Aina Solano
3 min
Els quiròfans de Can Misses ja es paralitzaren el 2017 per mosques.

PalmaEls quiròfans de l’hospital Can Misses d’Eivissa, tret del destinat a les urgències i el paritori, hauran estat pràcticament un mes inoperatius després que el 27 de maig passat es detectassin mosques a la zona quirúrgica, un fet que obligà a tancar dos quiròfans durant tres dies i a reprogramar 13 intervencions. Una setmana després, el 6 de juny, es localitzà un nou focus d’aquests mateixos insectes que obligà a tancar set dels nou quiròfans del centre hospitalari i a suspendre 47 intervencions.

Un problema reincident

Els fets no constituïren cap novetat, ja que el gener del 2017 els quiròfans de l’hospital de referència de les Pitiüses també varen haver de ser tancats per l’aparició de mosques que s’havien colat a través del forjat sanitari.

Aquesta setmana, concretament dimecres, el mateix dia que Can Misses havia de reobrir els quiròfans, l’àrea de Salut d’Eivissa i Formentera es va veure obligada a tornar a tancar cinc quiròfans, després que el Servei de Microbiologia detectàs l’aparició d’un fong ambiental en alguns punts de sortida de ventilació de les sales quirúrgiques, en els quals s’havien dut a terme tasques de segellament.

Ganes de recuperar la normalitat

La delegada a Eivissa i Formentera del sindicat Satse, Irene Costa, s’ha referit al malestar dels treballadors del centre després de les darreres setmanes: “Estan afligits i afectats, és clar”, i “amb ganes que tot plegat torni a la normalitat. Tot això suposa un desajust i volem que se solucioni”, ha assegurat Costa, qui ha justificat la tasca de la Gerència del Servei de Salut, “que va fer el que va dir que faria: bloquejar quiròfans, segellar els defectuosos i mantenir un servei d’urgències vitals, així com desviar les operacions que es podien derivar a Son Espases, Son Llàtzer i a la policlínica Nuestra Señora del Rosario, perquè lògicament aquí no es podien atendre aquestes intervencions”. A partir d’aquí, segons la delegada del Satse a les Pitiüses, “s’han fet millores”. “La darrera notícia que teníem era que aquestes millores podien fer robrir els quiròfans i ahir vàrem saber per la Gerència que havien detectat un fong i que per seguretat tornaven a tancar per netejar filtres i tornar a agafar mostres”.

El Satse considera que la situació d’irregularitat a l’àrea quirúrgica de Can Misses “és un problema que està afectant professionals i pacients” i que “s’ha de solucionar ja de la millor manera possible perquè no es torni a repetir un capítol semblant”.

Dimecres passat, cinc dels set quiròfans que encara eren tancats des del 7 de juny es varen haver de sotmetre a una nova neteja integral després de detectar-se la presència del fong a la sortida de ventilació . Va ser l’obertura progressiva dels quiròfans el que va permetre detectar l’aparició del fong ambiental, que dijous va obligar a tornar a agafar mostres i a realitzar una nova neteja integral de les sales quirúrgiques.

El director general de l’IB-Salut, Juli Fuster, justificà aquesta setmana que els quiròfans continuïn tancats: “Hi havia un problema d’insectes. Varen fer anàlisis per veure d’on sortien i varen haver de fer obra, perquè en teoria era una zona hermètica i tancada. Es varen detectar errors en aspectes estructurals, no en segellaments, sinó en conductes d’aire i de canonades que deixaven veure la llum de l’exterior”. “Una vegada comprovades les deficiències, vàrem procedir a reparar-les. Quan les vàrem haver reparat, com que haguérem de fer obra, hi posàrem guix i vàrem haver de segellar, hem aprofitat per millorar-ho tot i aïllar els quiròfans de dos en dos per intentar que no torni a passar. S’han anat creant aïllaments en aquestes sis sales perquè no hi hagi conductes que es comuniquin pertot arreu”.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, anuncià ahir des d’Eivissa que no autoritzarà que es reprengui l’activitat dels quiròfans de Can Misses “fins que tots els resultats dels cultius siguin negatius”, perquè “han de passar com a mínim cinc dies per tenir seguretat que no hi ha creixement de cap dels cultius”. En total, s’hauran anul·lat 193 intervencions en dues setmanes, ja que per a la setmana vinent no s’ha programat cap operació.

stats