LA SETMANA QUE M’ESPERA
Societat 23/10/2020

“A partir de dimarts els meteoròlegs ens avorrirem”

Miquel Salamanca, el presentador d'El temps a IB3 explica com serà la seva setmana

Kike Oñate
2 min
“A partir de dimarts  els meteoròlegs            ens avorrirem”

Normalment m’aixec prest, entre les 6 i les 6.30 h, i procur preparar els biberons per a les dues bessones, que tenen un any i mig. També faig el berenar per al menut de quatre anys: els meus fills em marquen el ritme de la setmana. Cada matí mir quin temps fa per la finestra, com ja feia la meva padrina, i comprov si la previsió que vaig donar el dia anterior és correcta. Dilluns canviarà el temps i tindrem una normalització de la temperatura perquè els darrers dies han estat calorosos per ser octubre. L’inici del mes va ser fred, però això s’oblida. La nostra feina ens fa tenir una perspectiva diferent del canvi del temps, perquè recordam amb molta precisió els fenòmens climàtics.

Cap a les 9 h arrib als estudis d’IB3 de Son Bugadelles, a Calvià. La feina del meteoròleg és molt rutinària i cada dia hauré de cercar la informació per anar preparant l’informatiu del migdia. A través d’internet i l’Aemet i la xarxa BalearsMeteo rebem dades sobre la temperatura a diversos punts de les Balears. Abans s’havia de telefonar a aficionats o professionals que tenien termòmetres a casa, estàvem més en contacte. Quan tenim tot el que necessitam plasmam les dades en un mapa, una feina que és tediosa. A través del correu electrònic ens arriben fotografies i vídeos i en funció del dia ens duu una bona estona revisar tots els missatges. En algunes ocasions hem rebut fins a 2.000 fotos, mentre que un dia corrent n’arriben 50. Les xarxes socials com ara Twitter són una font d’informació per a nosaltres, però cal saber destriar molt bé el que veus perquè no tot és cert. A través d’agències cercam imatges relacionades amb fenòmens meteorològics d’arreu del món. Un pic tenim les dades, els mapes i les fotos seleccionades muntam el guió i el memoritzam, perquè no feim servir teleapuntador. A vegades és fàcil despistar-se i donar pas a una cosa que no toca en aquell moment.

A partir de dimarts els meteoròlegs ens avorrirem. La setmana que ve sembla que serà tranquil·la i tindrem menys coses per explicar. Tot el procés que farem cada dia serà més senzill i ens entretindrem analitzant si hi haurà boira matinals i sabent quina serà la temperatura màxima i mínima. Preveure el temps a les Balears és molt difícil perquè la serra de Tramuntana és una de les zones més plujoses de la Mediterrània occidental, mentre que el Migjorn de Mallorca n’és una de les més seques. Quan ve una borrasca, no plou igual a cada punt de l’illa.

Divendres, com cada setmana, farem un tema sobre quin temps farà el cap de setmana. A més, des de fa uns mesos donam la previsió fora del plató. Pensam el lloc el mateix dia en funció del temps que faci. Si hi ha un temporal marítim anirem a la costa, però si neva a la Serra, cercarem un punt adequat a la muntanya. El cap de setmana intentaré anar d’excursió amb la família i, si trob un forat, aniré a córrer o a caminar tot sol.

stats