Ses Voltes esdevé la nova seu central del Museu Marítim de Mallorca

Aquest dissabte dematí s'ha presentat la proposta de disseny d'aquest espai educatiu

La consellera insular de Cultura i presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets, i el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, han inaugurat aquest dissabte el Centre Cultural Ses Voltes com a nova seu central del Museu Marítim de Mallorca. Ho han fet en un acte de presentació de la proposta de disseny d'aquest espai educatiu, dos dies després del Dia marítim mundial, dijous 24 de setembre.

Busquets ha destacat la tasca de l'Ajuntament de Palma per fer possible la instal·lació de les oficines a Ses Voltes i fer també les primeres passes per la museïtzació de l'espai. Així mateix, ha assenyalat que la implicació dels centres educatius "garanteix la continuïtat del museu perquè guanya públic jove".

Per part seva, el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, ha explicat que "al llarg d'aquest any s'han fet diferents trobades i accions puntuals a l'espai, de la mà de molta de la comunitat marítima", i que ara "ja es podrà treballar de manera constant". "Ara ja podem dir que som a casa i començam a construir tota la resta", ha celebrat Forés.

Els joves també construeixen el Museu Marítim de Mallorca

A més, ha recordat que el museu "és un espai obert a tota la ciutadania, que aquesta hi ha anat participant i que hi ha pogut dir la seva de com volia que fos el museu". El director ha recordat que "fa 40 anys que es treballa per fer realitat un espai per la cultura i el patrimoni marítim de Mallorca".

Després de la visita a les instal·lacions de la seu del Museu Marítim de Mallorca al Centre Cultural de Ses Voltes, els assistents han visitat l'espai educatiu, on s'ha presentat la proposta de codisseny participatiu, en què estan implicats el col·lectiu de mediació artística i educativa Sa Galania i l'IES Joan Alcover, la Cooperativa Joan Alcover, dos grups de Formació Superior d'Animació Sociocultural i Integració Social de l'IES Ramon Llull i l'EDIB.

El col·lectiu de mediació artística i educativa Sa Galania, representat per Rosa Garcia i Mar Barceló, ha explicat el procés del projecte. Així, "es va demanar als centres com els agradaria que fos un museu i el seu espai educatiu" i, "un cop recollides les preguntes, els grups de l'IES Ramon Llull van treballar com fer-ho possible des de l'àmbit socioeducatiu".

Un projecte per continuar creixent

El resultat fou presentat a l'Escola de Disseny de les Illes Balears, els alumnes de la qual van presentar diferents projectes de disseny de l'espai. Tot aquest treball serà tingut en compte quan es faci el disseny dels diferents espais de Ses Voltes. "Es tracta d'un espai que no està acabat. És una proposta per continuar creixent amb altres idees, opinions i necessitats", han remarcat Rosa Garcia i Mar Barceló.

Des de la signatura del conveni entre l'Ajuntament de Palma i el Consorci Museu Marítim de Mallorca, el juny de 2019, els esforços des de la direcció del museu s'han centrat a condicionar l'estructura del Centre Cultural de Ses Voltes per poder instal·lar la seu central del Consorci, que s'ha presentat aquest dissabte dematí. Cal recordar que el Museu Marítim de Mallorca té la seu al Port de Sóller obert al públic de divendres a diumenge en horari de 10.00 hores a 14.00 hores i garanteix totes les mesures de seguretat i desinfecció per fer del museu un espai segur i lliure de covid-19.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF