Estrenes
Societat 10/01/2023

Les sèries del 2023 que cal tenir al radar

L'any portarà estrenes esperades com 'The last of us', la nova versió de 'Cites' i 'spin-offs' de 'Los Bridgerton' i 'The boys'

7 min
Algunes de les sèries del 2023

BarcelonaEncara dubteu de si donar-vos d'alta o de baixa d'alguna plataforma de streaming? Abans que passin els Reis i us portin –o no– alguna sorpresa en forma de subscripció, val la pena donar una ullada als catàlegs del 2023 per saber quins són els més prometedors. L'any vinent arriba amb una pila de spin-offs i seqüeles que alimenten ficcions d'èxit de les plataformes, nombrosos retorns i algunes estrenes sonades que esperen convertir-se en fenòmens de masses.

HBO Max

Pedro Pascal i Bella Ramsey protagonitzen una de les sèries més esperades del 2023. The last of us és una distopia que s'inspira en el videojoc homònim i imagina un món ple d'humans caníbals. Entre la ciència-ficció i el melodrama, The last of us està pensada per agradar als fans de The walking dead però també a tothom que s'emocioni amb les històries de supervivència i amistat. S'estrenarà el 16 de gener.

Si sou més de Veepaquella ficció divertidíssima sobre la vicepresidenta nord-americana–, marqueu-vos el març a l'agenda. Woody Harrelson i Justin Theroux arribaran a la plataforma amb White House plumbers, una comèdia que segueix les ments operatives rere el Watergate i com van aconseguir tombar la presidència de Richard Nixon. HBO Max també té a la cartera Love & death, un thriller sobre el cas real d'una mestressa de casa que va matar la seva millor amiga amb una destral el 1980. Elizabeth Olsen (WandaVision) encapçala la sèrie al costat de Jessica Biel.

Tot i que Euphoria no té confirmat que la nova temporada arribi enguany –es comença a rodar al març–, els fans tenen un possible consol: el seu creador, Sam Levinson, estrenarà amb el cantant The Weeknd The idol, la història d'un líder d'una secta que manté una sòrdida relació amb una estrella del pop. També s'hi poden quedar els amants de Homeland: després d'acomiadar-se definitivament de la Carrie Mathison, Claire Danes serà una advocada a Full circle, una minisèrie de ficció sobre un segrest fallit a Manhattan. I aprofitant que a finals del 2023 s'estrenarà la pel·lícula Dune: part 2, la plataforma llançarà The sisterhood, una preqüela del clàssic de ciència-ficció que explicarà la fundació de l'orde femenina ancestral Bene Gesserit.

I també tornen: Succession (T4), Barry (T4), How to with John Wilson (T3), Hacks (T3), Larry David (Curb your enthusiasm) (T12), True detective (T4).

Netflix

L'1 de gener s'aplicaran els canvis en el model de subscripció de Netflix i la plataforma haurà de convèncer els usuaris amb el seu catàleg que val la pena quedar-s'hi. Una de les cartes que es guarda és El cuerpo en llamas, la ficció sobre el crim de la Guàrdia Urbana amb una parella d'intèrprets explosiva: Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez. S'està rodant a Catalunya i encara no té data d'estrena. La plataforma seguirà explotant l'èxit de La casa de papel amb Berlín, l'spin-off sobre els orígens criminals del germà del Professor. L'actor Pedro Alonso encapçala la ficció, que arribarà després de l'estiu. No és l'únic spin-off de la plataforma: La reina Charlotte: Una historia de los Bridgerton alimentarà la fantasia victoriana de Shonda Rhimes amb la sèrie sobre la joventut de la reina, que aquí interpreta India Amarteifio.

D'entre les produccions internacionals de Netflix destaca Painkiller, que es basa en el llibre L'imperi del dolor de Patrick Radden Keefe (Periscopi) i explora la crisi dels opioides als Estats Units. I per si no fos prou, la plataforma ha fitxat els showrunners de Joc de trons David Benioff i D.B. Weiss i els ha encarregat l'adaptació audiovisual de la trilogia literària The three-body problem de Cixin Liu. Amb un pressupost milionari, la sèrie de ciència-ficció segueix el primer humà que contacta amb un extraterrestre del planeta Trisolaris i com aquest vincle desencadena un conflicte entre espècies.

I també tornen: You (T4), Sex education (T4), Black mirror (T6), The Crown (T6 i última), Yo nunca (T4 i última), Élite (T7), Heartstopper (T2), Valeria (T3 i última).

Prime Video

Per als catalans, una de les notícies més celebrades del 2023 és segurament el renaixement de Cites amb una nova temporada. Pau Freixas torna a encapçalar la producció romàntica, que es titularà Cites Barcelona i combinarà el català i el castellà. Hi apareixeran Carmen Machi, Carlos Cuevas, Belén Cuesta, Laia Costa i Joana Vilapuig entre molts d'altres i es podrà veure a TV3 i a Amazon Prime Video. La plataforma fa una forta aposta per la producció de l'estat espanyol amb aquesta i altres ficcions com Reina roja, l'adaptació audiovisual del bestseller de Juan Gómez-Jurado sobre una dona amb una intel·ligència descomunal. La protagonitzen Vicky Luengo i Hovik Keuchkerian, que ja van coincidir a Antidisturbios (Movistar+).

La gallina dels ous d'or de la plataforma és la sàtira de superherois The boys, però mentre no arriba la quarta temporada Prime Video llançarà Gen V, un spin-off igual d'irreverent i macabre que la sèrie original però amb adolescents com a protagonistes. Els melòmans tindran la seva dosi de sèries musicals amb Daisy Jones & The Six, la història d'una banda que va triomfar i desaparèixer als anys 70. Riley Keough i Sam Claflin interpreten els protagonistes de la sèrie, que s'estrenarà el 3 de març. Un altre dels esdeveniments televisius de l'any és The continental, la preqüela de la pel·lícula d'acció John Wick. Serà una sèrie de només tres episodis amb Colin Woodell com a Winston Scott.

I també tornen: Carnival row (T2 i última), Operación Marea Negra (T2), Good omens (T2).

Disney+

L'estratègia de Disney+ per al 2023 és esprémer les sagues que li funcionen. L'univers de Star Wars s'eixamplarà amb Ahsoka, que se centra en el personatge interpretat per Rosario Dawson, una valenta guerrera de la raça togruta. De Marvel arribarà Secret invasion, la història dels extraterrestres Skrull i com s'infiltren a la Terra durant els anys 90. Samuel L. Jackson encaçala la producció, que es basa en la novel·la gràfica homònima de Brian Michael Bendis. I després de la bona rebuda el 2021 d'Ojo de Halcón, Disney+ l'ha fet créixer amb Echo, una seqüela que protagonitza Alaqua Cox. El seu personatge, Maya López, tornarà a la seva ciutat natal i s'haurà d'enfrontar amb el passat i la família. Més enllà de les sagues, la plataforma començarà l'any amb Bienvenidos a Chippendales, una nova producció sobre un empresari nord-americà que va fundar un dels clubs d'estriptis més grans del món.

I també tornen: Solo asesinatos en el edificio (T3), The Mandalorian (T3), Loki (T2).

Apple TV+

Harrison Ford és el reclam principal d'Apple TV per a l'any vinent. L'actor serà el motor de Terapia sin filtro, una comèdia que s'estrena el 27 de gener i acompanya un psiquiatre a qui la vida canvia arran de la malaltia del seu millor amic. A Liaison també s'hi trobaran dos grans noms de la interpretació: Vincent Cassel i Eva Green lideren la primera producció d'Apple TV en anglès i francès. Serà un thriller sobre espionatge polític i s'estrenarà el 24 de febrer. El mateix mes però una mica abans, el dia 3, arribarà a la plataforma Dear Edward, un drama sobre un nen de 12 anys que és l'únic supervivent d'un accident d'avió.

I també tornen: Ted Lasso (T3), The morning show (T3), Severance (T2).

Movistar+

Movistar+ enfila el 2023 amb diversos projectes engegats però sense anunciar-ne encara la data d'estrena. Rafael Cobos (La isla mínima, El hombre de las mil caras) explorarà la maternitat i la rebel·lia a El hijo zurdo, la història d'una mare (María León) amb dos fills adolescents que veu com un d'ells s'endinsa en un grup radical. Berto Romero provarà un gènere completament diferent del de Mira lo que has hecho i s'allunyarà també de la seva faceta còmica amb El otro lado. Produïda per El Terrat, aquesta sèrie de terror que tot just s'està rodant és una història de fantasmes amb Romero com a protagonista.

Dos anys després de Veneno, la parella artística formada per Javier Calvo i Javier Ambrosio (els Javis) treballa en el que, segons ells, és el seu projecte més ambiciós. Es titula La Mesías i entre els intèrprets hi haurà cares conegudes com les de Roger Casamajor, Macarena García, Nora Navas, Carmen Machi i Albert Pla. Pel que fa al catàleg internacional, Movistar+ només ha avançat que l'11 de gener estrenarà Litvinenko, una sèrie protagonitzada per David Tennant sobre l'exespia rus que va ser enverinat pocs anys després de demanar asil a Londres.

I també tornen: La unidad (T3), Yellowjackets (T2), Happy Valley (T3 i última), Your honor (T2), Supernormal (T2).

TV3 i TVE

La sèrie estrella de TV3 per al 2023 ja s'ha acabat de rodar i està prevista per a principis d'any. Es tracta de Bojos per Molière, una ficció d'Héctor Lozano –el creador de Merlí– amb Elisabet Casanovas i Marc Balaguer com a protagonistes. La sèrie se centrarà en les vivències d'un grup d'estudiants d'interpretació i també compta amb Albert Salazar i Ferran Rull al repartiment. Abans de l'estiu arribarà La mirada de la Fiona, la història d'una jove de 30 anys (Mireia Oriol) que no suporta la solitud i viu en una eterna adolescència. I l'SX3 té a punt Mòpies, una ficció fantàstica que és la primera coproducció conjunta d'IB3, À Punt i TV3.

Televisió Espanyola buscarà combatre la pèrdua d'audiència amb Cuatro estrellas, una ficció de Daniel Écija de la qual se sap ben poca cosa, i Los pacientes del doctor García, l'adaptació televisiva de la novel·la homònima d'Almudena Grandes. Aquesta darrera és una producció de gran format, amb més de 2.500 figurants i Verónica Echegui, Javier Rey i Tamar Novas al capdavant del repartiment. També està en fase preliminar Maitino, l'spin-off d'Acacias 38 que se centrarà en la història d'amor de la Maite i la Camino i que podria arribar l'any vinent. I d'entre els retorns, un de sonat: Cuéntame té previst estrenar la temporada número 23, que serà l'última d'aquesta sèrie llarguíssima i popular.

Atresmedia i Mediaset

La gran aposta d'Atresmedia per a l'any vinent es titula Cristo y Rey i s'inspira en la parella mediàtica que van formar Bárbara Rey i Ángel Cristo als anys 80. Jaime Lorente i Belén Cuesta encarnaran el domador i l'actriu en una ficció que arribarà el 15 de gener a la plataforma de pagament. El grup televisiu ha vist l'últim any com les sèries turques es convertien en èxits de la televisió en obert. Seguint amb aquesta estratègia, Atresmedia adaptarà Mother, la sèrie japonesa que més tard va adaptar Turquia i que ha triomfat allà on s'ha emès. L'encapçalen Adriana Ugarte i María León. Pel que fa a Mediaset, ara per ara el grup només ha anunciat la minisèrie Escándalo, relato de una obsesión, que narra la relació amorosa entre un adolescent i una dona de 42 anys. Alexandra Jiménez i Fernando Líndez en són els actors principals.

Filmin

Per primera vegada, una plataforma de streaming uneix les germanes Joana i Mireia Vilapuig al davant i al darrere de la pantalla. Les intèrprets (conegudes per les respectives participacions a Polseres vermelles, entre altres) han creat Selftape, una ficció d'humor, sexe, drama i metacine que dirigeix Bàrbara Farré, que s'estrenarà abans de l'estiu i que promet deixar el llistó tant o més alt que Autodefensa. D'entre les ficcions internacionals de Filmin destaquen Grantchester, una ambiciosa sèrie de detectius que arribarà el 3 de gener, i Clash of futures, una gran coproducció europea sobre els anys 20 i 30 del segle passat.

stats