Una placa senyalitzarà al cementiri de Palma "la fossa comuna més gran de les Balears"

L''Arbre de la Memòria' s'inaugurarà diumenge després del tradicional acte en record de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

Diumenge 24 de febrer, Dia del record de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, s'inaugurarà l''Arbre de la Memòria' al cementiri de Palma per senyalitzar "la fossa comuna més gran de les Illes Balears", ha explicat Manel Santana, director general de Participació i Memòria Democràtica del Govern balear.

"S'ha d'oficialitzar que allò va ser un lloc de repressió. Això a les víctimes els reconforta, per això s'ha de conservar, perquè les dignifica", ha explicat Maria Antònia Oliver, de Memòria de Mallorca. Durant la presentació dels diferents actes que es faran a Palma i a Inca en record de les víctimes, han explicat que al cementiri de Palma hi havia "els forats". Amb aquest nom es coneixien les diferents fosses comunes, l'exhumació de les quals l'ampliació del cementiri ha fet "inviable".

"Són fosses excavades en profunditat a les quals llançaren 500 cossos que després es varen anar mesclant amb altra gent sense mitjans o família", ha afegit Oliver, qui ha explicat que, durant la legislatura de la socialista Aina Calvo, l'Ajuntament de Palma va permetre revisar l'ossera i es va determinar que l'exhumació era impossible.

L'escultura 'Arbre de la Memòria', que té cinc branques per fer visibles les cinc illes, és una cessió de l'arquitecte Sebastiano Rossi, que ja ha senyalitzat d'aquesta manera la fossa de Formentera.

La inauguració es farà després del ja tradicional acte de record al Mur de la Memòria, el mateix diumenge 24 a les 12 del migdia. La dramaturga eivissenca Carme Planells farà la lectura del manifest -que fins ara havia fet sempre un historiador-. "Aconseguiré tancar un cercle per a mi reivindicant el paper de totes les dones", ha dit.

Però els actes de memòria històrica no només es concentraran a diumenge. El regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Inca ha explicat que dimecres dia 20 es presentarà un llibre de cartes del batle assassinat, Antoni Mateu, i la seva dona, que s'intercanviaren mentre ell era a presó. Serà a les 20 hores al Claustre de Sant Domingo.

Divendres, també a Inca, s'inaugurarà una exposició memorial i dissabte es farà una caminada "pel memorial", que s'iniciarà a la plaça de París, passarà davant la casa d'Antoni Mateu i acabarà a la plaça dels Germans Sancho, just davant del camp del Constància, equip en el qual jugaren aquestes víctimes.

D'altra banda, també dissabte, a Palma, es descobrirà una placa d'homenatge a Aurora Picornell i les roges del Molinar, entre els carrers de Joan Maragall i de Medellín. Precisament, Picornell és la protagonista del cartell d'enguany.

Els actes de 2019, a més, comptaran amb la projecció del documental "La causa contra Franco" que es farà divendres 22, a les 19 hores, al Cine Ciutat. La pel·lícula recull l'acompanyament a les víctimes del franquisme en la querella que presentaren a l'Argentina contra els crims del dictador. Cinc de les sis famílies que el protagonitzen afecten mallorquins. A més de la projecció, també hi haurà un col·loqui.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF