Una sentència obliga l'asseguradora d'un policia maltractador a pagar-li l'advocat

El tribunal emmarca la condemna per agredir un detingut en "la seva activitat professional"

Una sentència de l'Audiència de Palma obliga l'assegurança privada d' un policia condemnat per haver maltractat un detingut a pagar-li l'advocat. Un tribunal va desestimar el recurs de l'assegurança, que va apel·lar la decisió d'un jutge de Primera Instància per no assumir els més de 3.000 euros que va costar la defensa jurídica, argumentant que havia estat condemnat com a "autor d'un delicte contra la integritat moral comès mentre treballava com a policia local". L'agent, però, va recórrer la decisió.

El magistrat ha examinat la pòlissa de l'agent condemnat i resol en la sentència que aquesta ja contemplava la cobertura de la defensa jurídica de la responsabilitat penal de l'assegurat "en els processos judicials que se li plantegin amb motiu de la seva activitat professional, sense cap distinció" i sense excloure l'activitat "negligent".

Aquest és un dels quatre policies locals que varen ser condemnats per haver copejat un detingut mentre es trobava emmanillat a la comissaria, el juliol de 2015. No participà directament en l'agressió, però sí que la presencià i no va fer res per a evitar-la. El tribunal li imposà un any de presó i dos d'inhabilitació, mentre que l'autor de la potada que recull el vídeo va ser condemnat a un any i mig de presó i tres d'inhabilitació.

En aquella sentència, l'Audiència de Palma qualificava els fets d'"arbitrària situació de dominació i abús de poder", després que el fiscal Miguel Ángel Subirán lamentàs durant el judici que pareixia que els policies estaven "acostumats o anestesiats davant aquest tipus de situacions".

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF