El 67% de les segones generacions d'immigrants que viuen a les Balears no tornaria al país d'origen

La situació de pobresa o conflicte d'alguns estats fa inviable el retorn, però també el fet d'haver-se arrelat a les Illes

El 67% de les segones generacions d'immigrants que viuen a les Balears no tornaria al país d'origen dels seus pares i només el 17% ho faria, mentre que un 16% no ho sap. Els immigrants de primera generació, en canvi, es mostren més dubtosos: el 42% no sap si tornaria al seu país d'origen. Els que sí que ho tenen clar representen el 29% i els que no ho farien de cap manera, també, un 29%.

El darrer informe publicat per Gadeso assegura que la majoria dels immigrants volen quedar a les Illes perquè ja hi han viscut una bona part de la vida i hi té una xarxa laboral, familiar i d'amistats consolidada. Sobre els motius, un 46% dels immigrants de la primera i de la segona generació diu que hi vol quedar perquè la situació al país d'origen és encara pitjor que a Espanya. Un 34% vol quedar-hi per motius familiars i d'amistats, un 15% per feina i el 5% no sap què dir. 

Un 49% dels immigrants que viuen a les Balears se sent discriminat

Així i tot, el principal motiu per voler tornar al país d'origen és la feina, perquè un 40% considera que és difícil que hi hagi noves oportunitats de treball a curt o mitjà termini a les Illes. El 33%, a més, voldria tornar amb la família que té al seu país. Finalment, els que creuen que podran aprofitar les noves oportunitats que s'han creat al seu país suposen un 17% dels enquestats. El 10% restant no ho sap o no ha contestat.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF