Segona nit d’aldarulls per Pablo Hasél a Barcelona, Girona i Lleida

Els Mossos detenen 29 persones en les diverses protestes, en què es produeixen barricades i destrosses

3 min
Una barricada al carrer Balmés de Barcelona

BarcelonaCatalunya va viure ahir una segona nit d’aldarulls en les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél. Barcelona, Girona i Lleida van ser les tres ciutats on es van produir noves escenes de contenidors i barricades cremant i també destrosses en establiments. Els Mossos van detenir més persones que el dia anterior: 10 a Barcelona, 12 a Lleida, 5 a Girona i 2 a Tarragona –allà es va tallar l’autovia A-7–. Vuit persones van resultar ferides, set a Barcelona i una a Lleida. A la capital catalana ahir es van veure més focs que dimarts amb flames molt virulentes, i els bombers no donaven l’abast per apagar-los. Els manifestants van quedar dispersats per l’Eixample i van cremar barricades de manera simultània en diversos punts.

La marxa de Barcelona va arrencar als Jardinets de Gràcia –la Guàrdia Urbana va calcular que s’hi havien concentrat 2.200 persones, entre les quals al principi es podia veure gent de totes les edats– i va baixar pel passeig de Gràcia sense incidents. La tensió va començar quan la manifestació va arribar a la plaça Urquinaona i alguns participants van començar a moure contenidors i tanques. Després d’uns llançaments contra els Mossos, que van impedir amb les furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) que la marxa continués cap a la Via Laietana, es va produir la primera crema de contenidors de la nit.

En aquell moment, l’estratègia de la policia va ser aplicar la tècnica coneguda com a carrusel a Urquinaona: les furgonetes de la Brimo van circular de manera ràpida per la plaça per dispersar els concentrats. La maniobra va provocar l’efecte que els manifestants s’escampessin, però això no va aturar els disturbis. Just el contrari, perquè llavors van començar a cremar noves barricades, primer a la plaça Catalunya i a continuació pel voltant: la rambla de Catalunya, la ronda Universitat i els carrers Balmes, Pelai i Pau Claris i la plaça Universitat, entre altres.

Els vehicles policials trevessant les barricades a Plaça Urquinaona

L’impacte del toc de queda

La situació, que va començar a Urquinaona abans de dos quarts de nou del vespre, es va allargar fins passades les deu de la nit, coincidint amb l’inici del toc de queda, a l’Eixample de Barcelona. El perfil dels concentrats que van quedar era gent jove –el dia anterior els detinguts tenien entre 17 i 25 anys i eren residents a la zona on protestaven– que encenien contenidors, tanques i el que trobaven mentre les furgonetes de la Brimo els anaven al darrere, amb agents que baixaven de tant en tant i disparaven projectils de foam, i els bombers tenien feina per apagar els focs de flames altes. Les obres a la ronda Universitat van dificultar que els vehicles circulessin.

En un hotel del passeig de Gràcia i en un concessionari de cotxes de la Gran Via hi van entrar algunes persones, que van fer destrosses en aquests dos establiments i en d’altres, i van cremar algunes motos.

Detencions un cop dissolts

Els aldarulls a Girona es van produir un cop desconvocada la manifestació per Hasél, quan alguns assistents van llançar ampolles i petards a la línia policial davant la Subdelegació del govern espanyol a Girona, informa Maria Garcia. Els Mossos van desplegar diverses unitats antiavalots de l’ARRO que van dispersar els participants per la plaça 1 d’Octubre. Alguns van fer barricades al carrer Santa Clara i al Pont de Pedra i van continuar al barri vell de la ciutat, per la plaça del Vi i el carrer Ciutadans. Agents de paisà van fer les detencions quan es dissolien els concentrats que quedaven.

Enfrontaments entre manifestants i la policia a Lleida per la protesta de l'empresonament de Pablo Hasel

A Lleida la marxa va arribar a la presó de Ponent, on Hasél està entre reixes des de dimarts, i va acabar amb contenidors cremats i llançament d’objectes contra el cordó policial, i els Mossos van disparar projectils de foam, informa Imma González. En canvi, a Vic, on dimarts diverses persones van destrossar la comissaria, trencant els vidres i les càmeres de seguretat, la concentració d’ahir va ser sense incidents. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, havia parlat hores abans de “violència gratuïta” contra la policia i que els Mossos redimensionarien els efectius, però després de la segona nit de disturbis aquest matí tornen a comparèixer.

stats