Societat 03/09/2020

El sector turístic reclama al govern espanyol que els ERTO s'allarguin al juny del 2021 i un 30% dels fons europeus

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, es reuneix a Palma amb el president d'Exceltur, Gabriel Escarrer

Maria Llull
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el president d'Exceltur i conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer

PalmaEl president d'Exceltur i conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer, ha traslladat a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i a la presidenta del Govern, Francina Armengol, quines són les principals necessitats del sector turístic, el més afectat per la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia del coronavirus. Escarrer, Díaz i Armengol s'han reunit a Palma aquest dijous, un dia abans de la mesa estatal de diàleg social que es farà a Mallorca divendres –és la primera vegada que el govern espanyol, la patronal i els sindicats es troben fora de Madrid–. Escarrer ha reclamat que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) s'allarguin fins al juny del 2021 i també ha demanat que un 30% dels fons europeus extraordinaris que ha de rebre l'estat espanyol –140.000 milions– es destini a la recuperació del teixit turístic.

"Si hi ha un sector que ha patit les conseqüències del covid-19, és el turístic, que serà el que més tard se'n recuperarà a diferència de la crisi anterior, quan va ser el primer a sortir-ne", ha manifestat Escarrer davant dels mitjans de comunicació després de la reunió. El conseller delegat de Melià ha assenyalat diferents aspectes clau en matèria laboral. En primer lloc, l'extensió dels ERTO "fins al juny de l'any que ve" i "amb la màxima bonificació".

D'altra banda, Escarrer ha demanat una major flexibilització "perquè els treballadors surtin i entrin dels ERTO", a més de poder aprofitar el temps que estiguin aturats per millorar la seva formació. "Aquests mesos aturats poden ser un al·licient perquè els treballadors es formin en àrees que consideram imprescindibles, com la digitalització, la sostenibilitat i la seguretat", ha assenyalat.

A més, el president d'Exceltur ha demanat una especial protecció per als fixos discontinus. "Per desgràcia, la temporada enguany ha durat un mes i cal que la figura del fix discontinu no quedi desemparada", ha dit, a més de recordar que, a diferències d'altres sectors econòmics que han patit caigudes d'un 15%, les pèrdues "no seran inferiors al 65% o el 70%" en el cas del turisme. "Preveim una caiguda de 98.000 milions d'euros en la facturació", ha afegit, i també ha indicat que el sector "està treballant" per rebre un 30% dels fons extraordinaris que han d'arribar de la UE.

Per part seva, Yolanda Díaz, ha reiterat el compromís del govern espanyol amb el turisme i les Balears i ha assegurat que "els ERTO han vingut per quedar", encara que ha considerat que no té gaire sentit parlar d'una data concreta de durada. "Per què hem de dir fins a final d'any si pot haver-hi un rebrot al gener?", ha preguntat.

Díaz ha demanat tranquil·litat en diverses ocasions durant la intervenció. "Mentre necessitem aquesta eina, acompanyarem els sectors que l'hagin de menester", ha apuntat. "Propiciarem un model diferent, però ara no el puc avançar, perquè és funció dels agents socials decidir-lo", ha afegit amb referència a la mesa de diàleg social de divendres.

Díaz ha explicat que, avui dia, "queden 800.000 treballadors en ERTO", la majoria dels quals són del turisme. "Sabem on són", ha dit la ministra, qui també s'ha mostrat sensible a modificar la baixada de la base reguladora d'aquests expedients, que després de sis mesos passa del 70% al 50%, i a fer "les millores que siguin necessàries per als fixos discontinus".

"El sector turístic suposa el 12% del PIB del nostre país", ha continuat la ministra. "No deixarem enrere un pulmó d'una rellevància extraordinària i que suposa centenars de milers de llocs de feina", ha afegit. Díaz ha subratllat que l'Estat té "l'obligació" de "definir una millora del sector en la línia que ens demana la UE", la qual es basa en la sostenibilitat i la digitalització. A més, ha destacat que la trobada d'aquest dijous és una passa per "establir un diàleg permanent".

Quant a la mesa de diàleg social que s'ha de fer a Palma divendres, Díaz ha reconegut que és "imprescindible". "El repte de transitar el darrer trimestre de l'economia espanyola és clau, i les empreses necessiten conèixer amb antelació els mecanismes que desplegarem", ha dit.

D'altra banda, Francina Armengol ha insistit en la necessitat de "cercar solucions específiques" per al turisme, del qual depenen "les vides de moltes persones i empreses". "Continuam sol·licitant la implicació del govern espanyol i també dels agents socials dels quals depèn la solució de donar continuïtat als ERTO", ha comentat la presidenta, qui ha fet "una crida" perquè les decisions es prenguin ràpidament. "Són moments molt complicats i cal que les empreses i els treballadors tinguin seguretat. S'han de posar terminis raonables per prendre decisions", ha afegit.

La presidenta també ha reclamat que la base reguladora de la prestació dels treballadors en ERTO es mantingui en el 70% malgrat que hagin passat sis mesos. "Si cau el sector turístic, cauran moltes famílies. Ens jugam el present i el futur d'un sector clau", ha sentenciat.

stats