El sector turístic exigeix més seguretat sanitària i més qualitat per afrontar el futur de les Balears

El Govern i els hotelers consideren clau la col·laboració publicoprivada per sortir de la crisi 

Les empreses turístiques consideren que la recuperació del sector en un futur només s'aconseguirà si es garanteix la seguretat sanitària als turistes. La presidenta del Govern de les Balears, Francina Armengol, ha recordat durant l'obertura de la taula rodona Estratègia de futur per a la recuperació del sector turístic, organitzada per l'associació turística Exceltur i l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) a l'hotel Melià Palma Marina, que aquesta crisi "és una oportunitat per canviar el model turístic", i també per aprofundir en la desestacionalització i incrementar el poder adquisitiu dels visitants a través de la col·laboració publicoprivada. I és que "la crisi sanitària ha donat l'oportunitat al sector turístic de "triar el model que volem en un futur", ha afegit el president de Melià, Gabriel Escarrer, qui també ha reconegut la importància de la col·laboració publicoprivada per sortir de la crisi.

Així mateix, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha especificat durant la seva intervenció que fins que no hi hagi una vacuna "s'han de continuar fent estratègies cap a un model de turisme de qualitat" i ha recalcat que és més important tenir "un turisme de qualitat que la quantitat". 

Per part seva, la consellera delegada de Riu té clar que la reactivació de les Balears dependrà "del que passi amb la pandèmia". Considera que la seguretat és clau i que si l'Arxipèlag no mostra una imatge de seguretat sanitària, "els turistes no vindran". Pel que fa a la temporada turística del 2021, Riu té clar que l'únic benefici que tindrà la pandèmia "són els fons europeus" i que ara "s'ha de decidir què s'ha de fer amb ells".

Així mateix, la CEO del Grup Piñero, Encara Piñero, ha recalcat que la "confiança, seguretat i certesa" són les tres variables que faran que un turista "es decideixi a comprar les seves vacances per avançat". Per la seva banda, el president i CEO del Grup Palladium, Abel Matutes, ha plantejat que "el sector públic ha de dotar de riquesa les empreses perquè no caiguin", però també s'ha d'apostar per la digitalització, ja que les farà "més eficients i millors en la gestió de les dades".

Pel que fa al transport, el conseller de Mobilitat, Marc Pons, ha recordat que l'economia de les Balears és estacional, i que si el Govern es troba en situació de prendre "mesures contundents, està preparat per fer-ho". Per part seva, el president de Baleària, Adolfo Utor, ha afirmat que les previsions que té la companyia per a aquest hivern són "dures" i que ara és el moment d'aprofundir en temes "importants per a la competitivitat" del futur de les Illes. En aquest sentit, el president de Vueling, Javier Sánchez, té una visió optimista amb vista a la tardor i l'hivern, en cas que hi hagi "un avanç amb el tractament de la malaltia", i insisteix en la necessitat de trobar una vacuna perquè el turisme no "decaigui" i es potenciï el turisme de qualitat. Així mateix, lamenta que a l'Estat es tendeix a "posar en dubte el model turístic com a motor de l'economia".

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF