Societat 14/12/2021

El sector sanitari, a favor de demanar el certificat covid als professionals

El Simebal planteja exigir proves diagnòstiques també als sanitaris vacunats

2 min
Vacunació contra la covid-19

PalmaEl sector sanitari de les Illes Balears veu amb bons ulls la decisió del Govern de demanar el certificat covid o tres proves diagnòstiques setmanals als professionals que no s'han vacunat. El president del Simebal, Miguel Lázaro, ha assegurat que el sindicat mèdic està a favor de la mesura perquè la "PCR és una prova molt sensible i molt específica per detectar portadors".

No obstant això, ha defensat que també es facin tests als sanitaris vacunats, perquè "la vacuna no és esterilitzant" i el passaport "no et dona garantia total de no transmetre o passar el virus". "Ara més que mai hem de ser molt curosos a l'hora de reunir-nos, perquè la tendència de contagis va augmentant i també la saturació de les UCI", ha afegit Lázaro.

"Creim que les mesures que ha proposat l'IB-Salut són adequades perquè la pandèmia no acaba i és una manera d'assegurar la millor assistència per als pacients", ha afirmat el portaveu del sindicat de tècnics d'infermeria SAE, Daniel Torres. Per part de SATSE, el secretari autonòmic del sindicat, Jorge Tera, ha assegurat que "no farem oposició a la mesura", però ha explicat que "no estem satisfets perquè torna a posar el punt de mira en els sanitaris". "Un 4% de sanitaris no vacunats no té una incidència significativa de contagis als pacients", ha afegit.

Per la seva banda, el Col·legi Oficial d'Infermeria de les Balears (Coiba) ha explicat en un comunicat que "valora positivament" les mesures proposades per l'Executiu, perquè "els professionals sanitaris tenim una responsabilitat davant les persones que atenem, no podem ser una font de contagis", ha afirmat la presidenta del Col·legi, María José Sastre, que ha recordat que d'aquesta manera "es protegeixen les persones més vulnerables".

L'ampliació del certificat covid a l'àmbit sanitari i l'exigència de proves diagnòstiques per fer feina han de rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Cal recordar que ja es va pronunciar a favor d'exigir aquest document als treballadors de les residències de gent gran i als establiments de restauració.

Pressió hospitalària

Aquest dilluns, les UCI de les Balears han entrat en risc mitjà per covid-19, després de mantenir-se en risc baix des del final de la cinquena onada. En concret, les unitats de crítics destinades a pacients infectats estan al 12,02% d'ocupació, amb 34 persones ingressades (set més que divendres). A planta, hi ha actualment 166 illencs amb covid-19. L'Atenció Primària és l'àmbit amb més pressió: els centres de salut fan el seguiment de 6.777 illencs positius, 724 més que divendres. Quant als contagis entre el personal sanitari, hi ha 140 positius i 215 aïllats.

stats