Societat 02/07/2020

Sebastià Alzamora, nou membre de l’Institut d’Estudis Catalans

L’escriptor, que s’incorpora a la Secció Filològica, considera l’IEC “una de les autèntiques estructures d’estat de la cultura catalana”

Ara Balears
3 min
L'escriptor Sebastià Alzamora

Palma“Només puc dir que és un honor i que em fa especial il·lusió pel fet que l’Institut d’Estudis Catalans és una de les autèntiques estructures d’estat de què disposa la cultura catalana”. Amb aquestes paraules explica Sebastià Alzamora a l’ARA Balears la seva reacció a la notícia que, aquest dijous, ha fet pública l’Institut d’Estudis Catalans (IEC): la incorporació de l’escriptor mallorquí –col·laborador dels diaris ARA i ARA Balears– com a nou membre numerari de la Secció Filològica de la institució acadèmica. A més d’Alzamora, aquesta secció inclou a partir d’ara tres nous membres més: Sandra Montserrat, doctora en Filologia Catalana; Vicent Partal, llicenciat en Magisteri i director de Vilaweb, i Enric Ribes, doctor en Filologia Catalana.

Per a Sebastià Alzamora, “l’IEC és una institució dels Països Catalans, ho ha estat sempre i sempre ho serà. Al marge de situacions polítiques, la gran força que tenim com a ciutadans de les Illes Balears, de Catalunya, del País Valencià, de la Catalunya Nord o de l’Alguer és formar part tots plegats de la cultura catalana, que és una cultura europea. L’IEC és l’entitat que representa aquesta cultura amb més solvència i amplitud, perquè, a més de la Secció Filològica, té també seccions dedicades a la història i l’arquelogia, a les ciències biològiques i a les ciències relacionades amb la tecnologia. L’IEC reflecteix una cultura àmplia i rica, amb una gran història darrere i amb futur. Des de la institució es recorda sempre la història i es treballa pel futur. En aquest sentit, a més d’il·lusió, ser-ne membre significa assumir-ne la responsabilitat”.

Incorporació com a escriptor

Tot i que Sebastià Alzamora Martín (Llucmajor, 1972) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears, la seva incoporació com a membre de l’acadèmia catalana respon a la seva consideració com a escriptor, tasca que ha desenvolupat de manera continuada i prol·lífica fins i tot abans d’obtenir la seva llicenciatura universitària. Poeta, novel·lista, assagista, periodista i crític literari, s’estrenà el 1994 amb el poemari Rafel, pel qual el 1993 fou guardonat amb el premi Salvador Espriu per a poetes joves. Altres reconeixements per a la seva faceta de poeta li han arribat per obres com El benestar (premi Jocs Florals de Barclona, 2003), La part visible (premi Carles Riba, 2008) i La netedat (premi Crítica Serra d’Or, 2019).

En narrativa també ha obtingut nombrosos guardons, entre els quals destaquen el premi Documenta (1998), per L’extinció, o el premi Sant Jordi de novel·la (2011), per Crim de sang. El nomenament com a membre de l’IEC li arriba en el moment de la promoció de la seva darrera novel·la, Reis del món, una ficció força fidel a la realitat que varen viure dos personatges nascuts a Santa Margalida a final del segle XIX, amics i antagònics, el financer Joan March i l’orientalista Joan Mascaró. L’obra, que va publicar l’editorial Proa a finals del passat mes de gener, ja va per la tercera edició.

A més del seu vessant literari, que suma una quinzena de títols, Sebastià Alzamora és articulista de diari a l’ARA i també a l’ARA Balears (des del 2010 i el 2013, respectivament), on, a més, és l’autor de la contraportada del setmanari i de la secció ‘Hàbitats naturals’. Abans, havia col·laborat amb els diaris Avui, Público, Diari de Balears i Diario de Mallorca, i en revistes com El Mirall, Lluc, Serra d’Or, El Temps i Catalan Writing, entre d’altres. L’escriptor llucmajorer també ha fet tasques de gestió cultural, tant a l’Administració pública —va ser delegat de l’àrea del Llibre de la Generalitat de Catalunya (2000-2003) i director de la revista Cultura (2007-2011)— com al sector privat ―a Edicions Destino, com a editor en llengua catalana (1998-2000), i a l’Editorial Moll, on va ocupar el càrrec de director literari. En reconeixement de la seva tasca per la defensa i la promoció de la llengua i la cultura catalanes a les Illes Balears, el 1996 va rebre el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel dels premis 31 de Desembre de l’Obra Cultural Balear.

Sobre el fet de ser escriptor i mallorquí per a la incorporació com a nou membre de l’IEC, subratlla Alzamora que la institució “ha contemplat des del principi la llengua i la cultura catalanes com un tot”. Recorda que Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera varen ser els primers escriptors mallorquins que foren membres de l’IEC. “Que hi siguem presents té el sentit evident que som part constitutiva d’aquesta cultura i que hi feim una aportació significativa”, afirma mentre recorda la tasca de la institució en l’elaboració del diccionari i la gramàtica de la llengua catalana.

stats