El SATSE denuncia que Son Espases es nega a fer tests de coronavirus a sanitaris pediàtrics

El Servei de Prevenció no ha volgut fer la prova a professionals que han estat en contacte amb un cas positiu, assegura el sindicat

El Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (SATSE) ha denunciat aquest dimecres en un comunicat que el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de Son Espases s'ha negat a fer tests de detecció de coronavirus als sanitaris de l'àrea de Pediatria que ha compartit torns de feina amb una professional que va donar positiu. Arran d'això, demanen que es faci la prova de detecció del covid-19 tant a aquesta unitat com a la resta del personal sanitari per tal de "tallar la cadena epidemiològica de transmissió de la malaltia".

Segons explica el SATSE, fa uns dies una professional sanitària de la Unitat d'Hospitalització Pediàtrica 1B de Son Espases que presentava símptomes de coronavirus es va sotmetre a la prova en una clínica privada de Palma, en la qual va donar positiu. Com a conseqüència, els seus companys de feina –personal d'infermeria i auxiliars d'infermeria– es varen posar en contacte amb el Servei de Prevenció per transmetre la seva preocupació davant un possible contagi. Totes les possibles afectades, que havien compartit torns de feina amb la contagiada, vrean sol·licitar els corresponents tests.

Però el sindicat assegura que aquest mateix servei els va comunicar que només els farien la prova en cas que presentassin símptomes de covid-19 perquè "suposaven que havien mantingut la distància de seguretat entre companyes". En aquest sentit, recorden que dins l'àmbit pediàtric, les tasques de cura s'han de fer entre diverses persones i en estret contacte. Un exemple, afegeixen, és la canalització d'una via venosa a un infant, per a la qual és imprescindible la feina de més d'una persona.

A banda d'això, assenyalen que a la Unitat d'Hospitalització 1B de Son Espases s'atenen alguns casos puntuals de menors sospitosos o confirmats de covid-19, però també infants amb diverses patologies. A més, des de fa uns dies, acullen dones embarassades o que han parit recentment i estan a la planta acompanyant els seus bebès.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF