Societat 31/01/2020

Santanyí vol una comissió que gestioni l’emergència

La FELIB demana modificar la llei Montoro i emprar els superàvits

M. B.
2 min
Santanyí vol una comissió que gestioni l’emergència

SantanyíL’Ajuntament de Santanyí, a través de la seva batlessa, Maria Pons, demana la creació d’una comissió tècnica i política entre administracions, “Govern, Costes i ajuntaments afectats”, per determinar la millor manera de fer front a la situació i a la despesa pública que ha de contrarestar els efectes devastadors de la borrasca. Pons es queixa que, “passats deu dies, ningú hagi estat capaç de crear un grup de coordinació que parli amb els ajuntaments i els orienti sobre com actuar, amb la finalitat de tornar a la normalitat i recuperar els espais malmesos”.

Pons alerta que d’aquí a dos mesos començarà la campanya turística i que s’ha de fer tot el possible per tenir les zones públiques condicionades, “a l’espera que les platges també es puguin anar recuperant”. “Ja s’hauria d’haver convocat els ajuntaments afectats, perquè necessitam autorització per poder intervenir en els espais que són competència d’altres administracions”, subratlla la mandatària santanyinera.

Els superàvits municipals

Per part seva, durant el seu primer Consell Executiu Ordinari, la Federació d’Entitats Locals de Balears (FELIB) ha fet dues demandes. Per una banda, exigeix major celeritat per part del govern central a l’hora d’aprovar ajuts per als municipis afectats pel pas de la tempesta Glòria. Per una altra, poder fer ús dels superàvits municipals dels darrers anys, dipositats en bancs en compliment de la llei Montoro. Això permetria a les administracions locals no veure’s abocades a haver de fer front a les despeses extres que ha generat la borrasca amb fons del pressupost ordinari, cosa que pot fer desquadrar els comptes municipals.

La FELIB vol poder utilitzar els superàvits en situacions d’emergència. “La Llei d’estabilitat pressupostària no es derogarà, però sí que és viable proposar mesures concretes, que són justes, per modificar-la”, segons el president de la FELIB, Antoni Salas. “No és just tenir doblers estant a dèficit zero i que no es puguin utilitzar perquè els comptes dels ajuntaments serveixen per maquillar el dèficit estatal”, ha afegit. La FELIB reconeix que quan es va aprovar la llei Montoro va aportar sostenibilitat als comptes, però ara es considera desfasada. “Si els comptes estan sanejats, hem de poder invertir el romanent en cas d’emergència”, conclou Salas, després d’anunciar que es farà un seguiment dels pagaments perquè “ens preocupen els procediments. La burocràcia s’allarga i, en el cas de la torrentada de Sant Llorenç, ha passat un any per cobrar els ajuts”.

stats