Societat 24/02/2020

Sant Pau presenta un holograma en 3D per a operacions quirúrgiques

El cirurgià podrà veure en temps real i en 3D l'anatomia del pacient

Ara
2 min
Sant Pau presenta un holograma en 3D per a operacions quirúrgiques

BarcelonaL'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha utilitzat per primera vegada a l'estat espanyol un holograma com a imatge de suport per a una intervenció quirúrgica d'alta complexitat, segons informa ACN. L'holograma recrea l'anatomia exacta del pacient que s'està operant i s'ha portat dins del quiròfan en una piràmide de vidre de prop de dos metres d'altura, de manera que tot l'equip pot veure aquesta imatge en 3D. El director del Servei de Cirurgia General, el doctor Antonio Moral, destaca que l'holografia representa un "pas més" per a la visió en tres dimensions en intervencions quirúrgiques, ja que fins ara s'utilitzen ulleres 3D o la imatge traslladada als monitors, mètodes que, tot i la seva precisió, impliquen una lleugera interferència per al cirurgià.

El model anatòmic amb holografia és fruit de la col·laboració entre l'Hospital de Sant Pau i l'empresa catalana Newtonlab Space, amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona, i s'ha presentat aquest dilluns en una roda de premsa en què s'ha connectat amb el quiròfan on s'estava utilitzant aquesta tecnologia.

Aquest model permet al cirurgià veure la reconstrucció en 3D de l'anatomia del pacient mentre l'està operant. Altres tecnologies 3D que s'han utilitzat en cirurgia, com les ulleres de realitat virtual, només permeten que una sola persona vegi la imatge, normalment el cirurgià. "En la piràmide hologràfica disposem de tota la tecnologia i tota la informació sense cap interferència", ha ressaltat el doctor Moral.

Aquesta tecnologia està pensada per a intervencions quirúrgiques d'alta complexitat, com per exemple de pàncrees o fetge, en què els cirurgians han de ser extremadament precisos per no lesionar cap vas sanguini o altres estructures que envolten aquests òrgans. Poder disposar d'una reconstrucció fidel de l'anatomia del pacient –amb el tumor que s'ha d'extirpar– en 3D; poder consultar-la i provar-hi les maniobres, és molt útil per aconseguir el millor abordatge.

Alta complexitat

L'holograma, creat a partir d'una impressió en 3D de l'anatomia exacte del pacient, mostra els diversos òrgans i estructures pintats de diferent color per facilitar encara més l'abordatge de l'operació. Els cirurgians mouen l'holograma a través d'un sensor, sense haver de tocar cap aparell, per garantir en tot moment l'esterilitat de l'espai.

El primer cas clínic en què s'ha utilitzat el model anatòmic hologràfic 3D, aquest dilluns, és el d'un pacient afectat per una tumoració poc freqüent al pàncrees, que ha requerit una intervenció per via laparoscòpica per extirpar el cap del pàncrees, el duodè, la vesícula biliar, la via biliar extrahepàtica i els ganglis limfàtics regionals, seguit de la reconstrucció de la continuïtat anatòmica del pàncrees, biliar i gàstrica. La cirurgia laparoscòpica és una tècnica mínimament invasiva, que utilitza un tub petit que s'introdueix per una incisió, i que té avantatges importants, sobretot en el procés postoperatori. El cirurgià, però, té molta menys visió que en una operació oberta i per això la tecnologia és un suport fonamental.

stats