El Govern sol·licitarà als bancs que avancin els doblers per als damnificats

El conseller de Treball, Iago Negueruela, s'ha reunit aquest dissabte amb els empresaris afectats 

El Govern sol·licitarà a les entitats bancàries que avancin els doblers de les ajudes dels damnificats per les inundacions a Sant Llorenç i a altres localitats afectades del Llevant de Mallorca.

Així ho ha explicat el conseller de Treball de la Comunitat, Iago Negueruela, durant la reunió amb empresaris afectats, els quals li han exposat les seves necessitats i han fet recompte d'alguns dels danys patits dimarts vespre.

El conseller ha visitat posteriorment, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, alguns negocis locals afectats i ha parlat amb el seus propietaris i treballadors.

Tot i que encara s'està en fase de recompte, el total d'empreses que han sol·licitat algun tipus d'ajuda per fer front a les destrosses que han provocat les inundacions han estat 26.

Negueruela ha explicat que s'obriran dues línies d'ajudes: la primera destinada al petit comerç, que arribarà amb més facilitat ja que es tracta d'aportacions més reduïdes, i la segona línia, a través d'Indústria, trigarà una mica més i haurà d'ajustar-se a les línies d'ajuda a la inversió que té la Conselleria.

La idea és sol·licitar la col·laboració dels bancs, que poden tramitar d'una manera molt més ràpida aquest tipus d'ajudes. Ja que si els doblers han d'arribar directament de l'Administració, el procés serà més lent. 

Una vegada tramitades les ajudes i atorgades per les entitats financeres, els afectats tindrien un any per aportar la documentació pertinent per justificar les despeses realitzades.

D'altra banda, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha fer aquest dissabte una visita a dues explotacions agràries, una de Sant Llorenç i una altra d'Artà, per conèixer de primera mà els efectes que ha tingut la catàstrofe en el sector agrícola i ramader. 

El conseller ha destacat que no es tracta d'una zona de gran intensitat agrícola i que els danys se centren sobretot en l'esbucament de parets, casetea i reixes. Les inundacions també han provocat pèrdues de bestiar i animals de companyia, amb un balanç que de moment s'estima en 106 animals morts i 60 de recuperats, fent referència tant a animals de granja com a porcs, gallines o ovelles o alguns animals domèstics.

El conseller ha destacat que des de la seva Conselleria s'ha tractat la gestió de les inundacions de la mateixa manera que si fos un incendi i que han participat en tots els efectius possibles. S'hi ha aportat maquinària pesant per a neteja dels torrents,  amés de tècnics i personal de l'Ibanat, que ha col·laborat en tot tipus de tasques de neteja i restauració d'infraestructures danyades.
  

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF