VIOLÈNCIA LABORAL
Societat 09/06/2018

La sanitat, el sector en què es pateixen més agressions físiques

Les infermeres són les que varen patir més agressions físiques i verbals el 2017, amb un 33% del total d’incidents

Maria Catany
3 min
La sanitat, el sector en què es pateixen més agressions físiques

Palma“Una pacient agredeix i insulta una metgessa del PAC de Son Servera”. “Les agressions físiques al personal sanitari augmenten un 43%”. “Augmenten les amenaces i les coaccions en els hospitals i els centres de salut”. “Exigeixen més seguretat en els centres de salut després de sofrir una nova agressió”.

Aquests són alguns exemples de titulars que han sortit a diferents mitjans en els darrers mesos i que reflecteixen una realitat que, dia a dia, es va fent més evident.

En els darrers anys, les agressions dins el sector sanitari han anat augmentant fins que ha esdevingut el sector que pateix més casos de violència laboral i, més concretament, més agressions físiques.

Les xifres

Aquesta afirmació es corrobora amb les xifres presentades pel Sindicat d’Infermeria de les Illes Balears (SATSE), ja que el 2014 es varen registrar 45 agressions físiques; el 2015, 36; el 2016, 39, i l’any passat se’n va registrar la xifra més alta, 56 casos. “Quan estàs a primera línia, reps”, assegura Juan González Armengol, president de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències”.

L’any passat es varen registrar 387 incidents, 56 dels quals varen ser agressions físiques.

Aquestes xifres, segons el Sindicat d’Infermeria de les Illes Balears (SATSE), suposen un 43,5% d’ increment dels actes violents en el sector sanitari.

Segons l’informe, les infermeres són les que més agressions físiques i verbals varen sofrir el 2017, amb un total de 127, un 33% del total, seguides dels metges, amb 109, i els auxiliars d’infermeria, amb 75.

Les dades del IB-Salut recollides pel SATSE indiquen que a Atenció Primària de Mallorca és on es va registrar, durant el 2017, el major nombre d’agressions, amb 154, mentre que l’hospital de Son Espases té la xifra més alta d’agressions físiques, amb 24.

Les consultes dels centres de salut de Mallorca és on es varen produir més agressions l’any passat, amb 61 agressions verbals i físiques, seguides de les plantes de Son Espases, en què se’n varen registrar 46.

El perfil de l’agressor

Les agressions, ja siguin físiques o verbals, les solen realitzar els pacients o els acompanyants dels pacients, a més de les possibles agressions que hi ha entre els mateixos companys de professió. El perfil de la persona agressora, referint-se a la violència entre el pacient i el treballador, la majoria dels articles consultats assenyala que les agressions son produïdes per homes d’entre 31 i 40 anys. A més, assenyalen que aquest comportament agressiu sol ser més freqüent en els pacients que tenen algun tipus de discapacitat cognitiva.

Les causes més freqüents d’aquestes situacions de violència solen ser els desacords entre el professional i el pacient o els seus acompanyants.

Aquest tipus de conflictes es deuen, en la majoria dels casos, a l’incompliment de les expectatives del pacient, el temps d’espera fins a rebre l’assistència, l’ansietat o la por a enfrontar-se a situacions que ells mateixos no poden controlar.

Programa de prevenció

Davant aquestes dades, el sindicat va organitzar una nova campanya de denúncia per destacar la responsabilitat que tenen la ciutadania, les administracions públiques i les empreses sanitàries privades i professionals per posar fi a les agressions.

Aquesta campanya volia recordar que els problemes que poden arribar a tenir els pacients i familiars no són responsabilitat del professional que els atén, que també els sofreix i fa tot el possible perquè no es vegi mai afectada la qualitat de l’atenció sanitària.

Entre altres mesures preventives, el Sindicat d’Infermeria destacava la importància d’augmentar la formació dels professionals per afrontar situacions conflictives, desenvolupar protocols d’actuació davant agressions i implantar actuacions dissuasives com la instal·lació de timbres a les plantes.

Va demanar, a més, que s’investigui, en cada cas, què ha pogut generar l’agressió.

stats