Sancionen per parcial un dels jutges que ha investigat part del cas Cursach

El Consell General del Poder Judicial suspèn Enrique Morell de les seves funcions 15 dies

La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha sancionat el magistrat titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma, Enrique Morell, per una "falta molt greu del deure d'abstenció". Morell, que investiga part del cas Cursach, queda així suspès de les seves funcions durant 15 dies. Concretament, el magistrat està acusat de no abstenir-se d'investigar uns fets en què el jutge Manuel Penalva figurava com a acusació particular i negar-se, poc més tard, a instruir unes diligències en què el mateix Penalva era l'investigat, perquè ambdós mantenen una "amistat íntima".

La resolució del Consell General, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, respon a una queixa interposada per l'advocat Vicente Campaner per l'actuació de Morell. Els fets es remeten al juny de 2018, moment en què Morell va passar a instruir una denúncia del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán contra Campaner per un presumpte delicte de "calúmnies i injúries". Si bé en aquest cas Morell va acceptar el cas, tan sols un any més tard va decidir abstenir-se d'investigar unes diligències en què Manuel Penalva apareixia com a investigat. Com a argument, va defensar en una interlocutòria del 19 de juny que ambdós mantenien "una amistat que considerava que podia ser qualificada d'íntima".

En el document judicial, Morell assegura que han estat "companys de feina durant les dues darreres dècades i que han mantingut contacte freqüent, personal i familiar, i uns vincles que excedeixen les normals relacions socials o professionals (dinars, sopars, celebracions, hobbies comuns, etc.)". Així, la resolució de la Comissió Disciplinària del CGPJ considera provat que Morell va actuar "sabent" que Penalva estava implicat tant en el primer cas com en el segon, atès que el jutge apareixia com a part del procés penal en les diligències prèvies.

Contra els drets del ciutadà

L'expedient disciplinari està fonamentat, doncs, en "l'incompliment del deure d'abstenció", que el CGPJ considera de "certa rellevància, tant des del punt de vista objectiu com funcional", amb "clara i evident incidència subjectiva en la seva imparcialitat". En definitiva, es considera una "vulneració objectiva de les garanties del procés". La resolució recorda que "la imparcialitat representa un dret fonamental de qualsevol ciutadà en un procés amb les degudes garanties i implica un tret substancial de la configuració del poder judicial a la Constitució".

Cal recordar que tant el jutge Penalva com el fiscal Subirán continuen investigats per la seva instrucció del cas Cursach. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va reprendre el cas el mes de juny. Entre els dies 16 i 18 una cinquantena de persones van declarar com a testimonis davant el jutge Carlos Gómez –instructor de la causa– per provar les suposades pressions del fiscal i el jutge durant la seva actuació en la macrocausa.

S’acumulen els testimonis contra els caps de la investigació de Cursach

El seu company d'investigació, el fiscal Miguel Ángel Subirán, fa només deu dies que va ser jubilat pel Ministeri de Justícia a 59 anys. Subirán va iniciar la investigació del cas Cursach el 2013 per una presumpta trama corrupta que va esclatar arran de les sospites de frau en unes oposicions de la Policia Local de Palma. La causa va créixer i es va subdividir en diverses peces, que varen involucrar alts càrrecs policials de Ciutat, antics responsables polítics, funcionaris i empresaris. Entre aquests, hi havia Bartolomé Cursach, propietari de diversos establiments d'oci nocturn de Mallorca.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF