Sánchez diu que "aviat" la mascareta no serà obligatòria al carrer

El ministeri de Sanitat, però, no arriba a cap acord amb les comunitats i continua sense concretar com ni quan deixarà de ser-ho

2 min
Ciutadans passejant per Barcelona, la majoria amb mascareta.

MadridDesprés de l'obertura de les fronteres al turisme, Espanya comença el compte enrere per acabar amb l'obligatorietat de la mascareta al carrer. Fa dies que tant el ministeri de Sanitat com les comunitats intenten arribar a un acord sobre la mesura, però tot i que estava previst que s'hi arribés ahir dimarts, en el marc de la comissió de Salut Pública, un cop més es va fer esperar. Diferents governs autonòmics pressionen la Moncloa per posar una data, i el president espanyol, Pedro Sánchez, ha intentat calmar els ànims aquest dimecres anunciant que "aviat" s'acabarà amb l'obligatorietat.

Ara bé, tampoc s'ha arribat a cap principi d'acord durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, s'ha limitat a dir que la mesura s'acordarà "aviat" a "través del marc legal i de forma coordinada", però no ha explicat a què es deu el continu retard en la decisió i la falta de concreció de com serà la modificació legal. Tampoc si és que s'està esperant a aconseguir que hi hagi un cert percentatge de població vacunada.

"Aviat abandonarem les mascaretes als carrers", ha afirmat Sánchez durant el discurs que ha pronunciat en la inauguració del Fòrum Empresarial Espanya-Corea, que se celebra a Madrid i compta amb la presència del president de Corea, Moon Jae-in. El president espanyol intenta insuflar optimisme pel que fa a la fi de la pandèmia: ha insistit que "la vacunació total és el pont cap a la recuperació total" i ha recordat que ja hi ha 13 milions de persones amb la pauta completa contra el coronavirus. Considera que Espanya està assolint una "velocitat de creuer" pel que fa a la vacunació i això permetrà "aixecar-se" després de la crisi pandèmica.

Espanya té una de les restriccions més severes pel que fa l'ús de la mascareta al carrer. França justament ha anunciat aquest dimecres que hi posava fi, així com també al toc de queda. L'estiu passat les comunitats autònomes, de forma progressiva, van anar aplicant la mesura a l'aire lliure –inicialment era només una recomanació sempre que es pogués mantenir una distància 1,5 metres– fins que al març es va convertir en una llei estatal. Per tant, cal que es faci de forma coordinada, perquè les comunitats no poden prendre una decisió pel seu compte.

stats