Sánchez anuncia l'arribada de 6 milions de vacunes

La meitat dels catalans tenen la primera dosi i un terç estan immunitzats del tot

Ara
2 min
Cues per vacunar-se a la Fira de Barcelona.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres des de Brussel·les que l'Estat batrà el rècord de recepció de vacunes la setmana que ve: arribaran més de 6 milions de dosis. Fins ara, se'n rebien 1,5 milions de dosis setmanals aproximadament, de manera que, segons Sánchez –i malgrat que aquest dijous es va batre el rècord de vacunacions en un sol dia, amb més de 733.000 dosis administrades–, "s'accelerarà encara més el ritme de vacunació". El socialista, que ha insistit que es compliran les previsions i que a l'estiu el 70% de la població estarà immunitzada, ha recordat que uns 24 milions de persones, la meitat dels ciutadans, han rebut la primera dosi.

També a Catalunya, més de la meitat de la població (50,1%) està parcialment vacunada i un terç (32,3%) ha completat la pauta de vacunació. Dijous, durant el festiu de Sant Joan, es van inocular un total de 33.710 dosis: 15.833 de les quals van ser primeres dosis i 17.877, segones. Al juny, el departament de Salut ha rebut remeses més grosses de vacunes perquè la farmacèutica Pfizer va avançar-ne les entregues i cada setmana han arribat prop de 600.000 dosis, la majoria precisament del productor nord-americà.

Aquesta àmplia disponibilitat de dosis ha permès reforçar la campanya i anar obrint la vacunació a franges cada cop més joves. Fa setmanes que la immunització dels de més de 70 anys està completa i més d'un 90% d'aquesta població ha rebut les dues injeccions. La prioritat de les autoritats sanitàries era protegir aquestes persones per evitar noves defuncions, i fa dues setmanes que es registren dues o menys víctimes mortals al dia relacionades amb el virus.

Vacunació per edats a Catalunya

El pas següent era reduir l'impacte assistencial vacunant les persones més susceptibles d'emmalaltir i hospitalitzar. De moment, la majoria de les persones que tenen entre 60 i 69 anys segueixen parcialment vacunades: aproximadament el 85% han rebut la primera dosi, però només el 17,8% dels que tenen entre 66 i 69 anys i el 39,5% dels que tenen entre 60 i 65 anys han completat la vacunació. El Govern va decidir ajornar la segona dosi durant dotze setmanes per motius d'efectivitat de la vacuna –és quan s'assoleix més grau de protecció–, però l'eclosió de la variant delta, que és més transmissible, està obligant a inocular-les a la desena setmana per evitar posar en perill un dels grups d'edat més vulnerables.

En canvi, pel que fa a la vacunació de les persones que tenen entre 50 i 59 anys, la campanya avança molt ràpid: el 79,4% han rebut la primera injecció i el 58,6% tenen la pauta completa. A més, fa quatre setmanes va començar la vacunació de la franja d'edat dels 45 als 49 anys i el 66,8% ja tenen la primera punxada administrada. Fa quinze dies també arribava el torn dels que tenen entre 40 i 44 anys, el 51,7% dels quals també han iniciat la seva immunització.

Salut va obrir la setmana passada el nou grup de 35 a 39 anys i, de moment, el 18,1% ja han rebut la primera punxada. A partir de dilluns s'ampliarà la vacunació als que tenen entre 30 i 34 anys.

stats