Societat 15/03/2018

La Conselleria de Salut ha reforçat els serveis d'urgències de tots els hospitals públics aquest hivern

En els mesos de grip, les plantilles s’han afegit 100 professionals a les plantilles i s’han obert 70 llits més

Aina Solano
3 min
El desembre passat les urgències varen disminuir un 10 per cent en relació al mateix mes de l'any anterior.

PalmaL’epidèmia de grip dels darrers mesos ha causat que els serveis d’urgències dels hospitals públics de Balears hagin experimentat més pressió assistencial que els anys anteriors, malgrat que s’han posat en marxa més recursos per respondre a les necessitats de la població. Ho ha explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la seva compareixença d’aquest dimecres a la Comissió de Salut del Parlament, per respondre al grup parlamentari popular sobre la situació dels serveis d’urgència dels hospitals públic de les Illes.

“Aquest mes de gener hem registrat les xifres de grip més elevades dels darrers anys, i hem arribat a superar els 230 casos per 100.000 habitants. Per això, s’han afegit a les plantilles 100 professionals més i s’han obert 70 llits extraordinaris als hospitals públics”, ha assenyalat la consellera. Gómez ha reconegut que és cert que s'han incrementat les urgències, però ha dit que “no hi ha cap indicador de saturació”.

L’any 2016, les urgències a escala global varen augmentar un 5% respecte del 2015. Enguany, en canvi, han estat similars a les del 2016. El desembre passat les urgències diàries varen disminuir un 10% respecte del mateix període de l’any anterior. Sí que ha augmentat, en canvi, el nombre de pacients que han hagut de ser ingressats.

En aquest sentit, la consellera s’ha referit a les necessitats d’una població que cada vegada més viu més anys, per la qual cosa els serveis assistencials atenen una població més envellida”.

El gener passat els hospitals públics tenien 1.897 llits disponibles, 244 llits més que el gener del 2015. Amb tot, la titular de Salut s’ha referit al Pla de contingència, en el qual el Govern fa feina des del passat mes d’octubre, i ha posat èmfasi en “la necessitat de continuar incrementant els recursos, tant de professionals com de llits, com s'ha fet fins ara".

Reforçar l'Atenció Primària, la clau

Patricia Gómez ha destacat que també s’han reforçat els serveis d’Atenció Primària, que entre el 12 de gener i el 9 de març han atès 147.961 urgències, una mitjana de 20.000 setmanals. Gómez ha assenyalat que l’Atenció Primària és bàsica per resoldre una bona part dels problemes de la població, ja que “és el motor i el centre” de la sanitat, igual que l’atenció a la cronicitat”. La consellera ha explicat que el passat mes de gener els centres d’Atenció Primària disposaven de 3.077 professionals, 248 més que el gener del 2015.

Pel que fa a l’atenció domiciliària, Patricia Gómez ha detallat que en els tres Serveis d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) de Palma “s’ha contractat un equip d’atenció format per un metge, una infermera i un conductor, que ja ha atès entre les 9 h i les 21 h els dissabtes, diumenges i festius” i que han fet 19.000 visites a domicili més que l’any anterior.

A Menorca s’han reforçat amb tres facultatius els serveis d’urgència d’Atenció Primària i els PAC de Ciutadella, Alaior i Dalt Sant Joan, i a Eivissa i Formentera hi ha un metge i una infermera més». Gómez també ha destacat que la Conselleria potencia el servei d’informació al ciutadà 061 Salut Respon, “que atén 470 consultes setmanals”. A més, ha subratllat que avui dia hi ha “40 infermeres gestores de casos i el 2015 només n'hi havia dues”.

Pel que fa al decret de català, ha fet una comparació de Balears amb la comunitat de Galícia, “on l’exigència del gallec és semblant i jo no he sentit dir res”, i ha lamentat que determinats sectors vulguin culpabilitzar un decret de la manca de professionals.

Per acabar, la consellera ha afirmat que la sanitat “necessita una adaptació a la realitat social” i que per anar cap a l’excel·lència s’ha de lluitar per millorar cada dia. Així mateix, ha insistit que “no podem evitar que hi hagi puntes d’activitat a les urgències” i s’ha referit a l’inevitable envelliment de la població. En aquest sentit, ha concretat que l’executiu havia invertit 138 milions d’euros en el Pla de la cronicitat i ha dit que en aquests tres anys de legislatura s’ha fet una aposta ferma per la sanitat pública.

stats