Societat 07/05/2021

Les Illes rebran la meitat de dosis la setmana que ve, però es manté la previsió per maig

A partir de dilluns, els illencs d'entre 55 i 59 anys podran demanar cita per vacunar-se

2 min
Un vial de la vacuna d'AstraZeneca

PalmaLes Illes Balears rebran 41.530 dosis de la vacuna contra el coronavirus la setmana que ve, la meitat de les que han arribat aquesta setmana. Malgrat això, la coordinadora de la campanya, Eugènia Carandell, ha assegurat que es manté la previsió de vaccins per maig, que és de 80.000 dosis setmanals de mitjana. "Per exemple, la darrera setmana de maig n'arribaran 67.000 només de Pfizer", ha afegit.

En concret, a partir de dilluns està previst que arribin 33.930 vaccins de Pfizer i 7.600 de Moderna. D'aquestes vacunes, la meitat s'empraran per segones dosis i les restants s'administraran a ciutadans d'entre 55 i 59 anys. De fet, Carandell ha explicat que el mateix dilluns, a partir dels 15 h de l'horabaixa, ja es podrà començar a demanar cita a través de la pàgina web 'Bitcita'. La població diana d'aquesta franja és de 83.341 persones i s'habilitaran en un primer moment devers 20.000 cites.

Carandell ha dit que principis de juny ja podria estar vacunada la població de més de 50 anys, però ha volgut ser cauta i no "banyar-se massa, perquè depèn de molts de factors". Això sí, ha assegurat que el mes que ve s'estarà immunitzant gent de la franja de 40 a 49. "No hi ha cap dubte", ha emfatitzat. Demanada pel retard en la vacunació a les Pitiüses, la coordinadora ha afirmat que hi ha més gent que es nega a rebre el vaccí perquè "no hi ha tanta sensibilització i hi ha més tendència a pensar que les vacunes no són bones".

D'altra banda, la també directora assistencial de l'IB-Salut ha informat que en els dies vinents també s'iniciarà la campanya de vacunació a la presó, i es vacunarà a tothom. Encara no tenen el càlcul exacte de la població diana, però ha estimat que es tracta d'unes 2.000 persones. A més, la Direcció General de Salut Pública treballa amb les organitzacions no governamentals (ONG) de les Illes per arribar a col·lectius d'alta vulnerabilitat, especialment les persones sense sostre.

"Intentarem crear grups de vacunació en els punts on treballen entitats com Creu Roja o Metges del Món per vacunar les persones sense sostre, ja que solen tenir contacte amb elles", ha detallat Carandell, tot afegint que "si és necessari sortirem al carrer a vacunar a aquelles persones que no tenen cap contacte amb ONG". Pel que fa a les persones sense targeta sanitària, el Ministeri de Sanitat encara no ha ultimat el protocol perquè puguin accedir a la campanya.

Fins ara, el Ministeri han enviat 410.410 vaccins a la comunitat autònoma. D'aquests, 240.210 són de la farmacèutica Pfizer, 32.000 de Moderna, 131.500 d'AstraZeneca i 6.700 de Janssen. El 27,3% d'illencs han rebut almenys una dosi (269.638 persones) i l'11,2% les dues (110.960).

45 nous contagis

La pandèmia continua estable a les Illes. La Conselleria ha notificat aquest divendres 45 nous contagis de coronavirus a l'Arxipèlag; 34 dels quals s'han detectat a Mallorca, dos a Eivissa i nou a Menorca. En el darrer dia, s'han fet 3.082 proves diagnòstiques i la taxa de positivitat ha estat de l'1,5%, similar a la de les darreres setmanes.

D'altra banda, Salut ha notificat dos morts més, amb els quals són 828 les víctimes des de l'inici de la pandèmia. Els hospitals atenen els mateixos pacients infectats que ahir: 27 a l'UCI i 33 a planta. A les residències, cap usuari està contagiat i només hi ha dos casos entre treballadors. A més, nou professionals sanitaris estan infectats i 52 en quarantena.

stats