Societat 13/08/2021

Salut preveu començar a tancar els punts de vacunació massiva el setembre

Els centres de salut acabaran d'immunitzar els ciutadans que quedin per vacunar

2 min
Una infermera vacuna contra el covid-19 una dona al poliesportiu Germans Escalas.

PalmaLa Conselleria de Salut està elaborant un pla de desescalada de la campanya de vacunació i preveu començar a tancar els punts de vacunació massiva de les Illes Balears a partir del setembre. Així n'ha informat la coordinadora de la campanya i directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Carandell. En aquest sentit, ha explicat que "tenim previst anar tornant la vacunació als centres de salut progressivament perquè acabin de vaccinar la gent que falti". Hi ha dates previstes per a cada vacunòdrom, però encara no estan tancades.

Carandell ha admès que "l'alentiment de la vacunació és un fet evident". Ha posat d'exemple la setmana del 4 al 10 d'agost, quan va quedar més d'un 70% de les cites habilitades lliure. L'ARA Balears ja va informar que, de dimecres de la setmana passada a aquest dimecres, quasi la meitat dels torns disponibles també varen quedar buits i la xifra de dosis guardades als congeladors supera les 100.000. Malgrat que s'ha mostrat "satisfeta" amb la taxa que té l'Arxipèlag actualment, "exploram com augmentar el percentatge".

Per tal d'accelerar la campanya, Salut fa setmanes que emprèn diverses accions, de les quals Carandell ha fet balanç avui. D'una banda, ha explicat que obrir la vacunació sense cita per a embarassades ha fet que se n'immunitzassin un 19% més. També ha valorat molt positivament la vacunació sense cita en la població general, ja que hi varen acudir 1.820 persones. És per aquest motiu que s'habilitarà també durant aquest cap de setmana. La coordinadora ha recordat que, malgrat que sigui jornada de portes obertes, els turistes no es poden vacunar perquè "les vacunes que arriben estan comptades per a la població diana que tenim".

Pel que fa accions concretes per franges d'edat, la Conselleria continua focalitzada a captar més població de 60 a 69 anys, que té un percentatge d'immunització del 89%. En concret, han fet més de 30.000 telefonades i han aconseguit donar cita a 628 persones més. Així mateix, 3.284 persones han rebutjat la dosi. Cal dir que, si bé fins ara aquest grup s'immunitzava amb AstraZeneca, ara es farà amb Pfizer o Moderna perquè han retornat l'estoc del fàrmac d'Oxford –devers 29.000 vaccins– a l'Estat. Així ho han fet totes les comunitats autònomes després que ho demanàs el govern espanyol.

Segons les dades actualitzades de Salut, el 76,9% de la població diana a les Illes Balears ha rebut almenys una dosi (796.201 persones) i el 67,4% està completament immunitzat (697.803 persones). Per illes, el Servei de Salut ha administrat 1.110.247 vaccins a Mallorca, 12.274 a Menorca, 170.016 a Eivissa i 11.493 a Formentera.

stats