Societat 13/08/2021

Salut prepara la desescalada de la campanya de vacunació

La Conselleria començarà a tancar-ne els punts massius a partir de setembre

3 min
El punt de vacunació massiva de Germans Escales.

PalmaLa Conselleria de Salut està elaborant la desescalada de la campanya de vacunació contra el coronavirus a les Illes Balears, que està en la fase d’esborrany “molt avançat”, segons va informar divendres la directora de la campanya i directora assistencial de l’IB-Salut, Eugènia Carandell. El pla estableix que es començaran a tancar els punts de vacunació massiva al setembre. “Tenim previst tornar la vacunació als centres de salut progressivament perquè acabin de vaccinar la gent que falti”, va explicar Carandell. Hi ha dates previstes per a cada vacunòdrom, però encara no estan tancades perquè depèn de per a quan estan donades les cites per a les segones dosis a cada punt.

D’altra banda, el Ministeri de Sanitat ha demanat a les comunitats autònomes que tornin l’estoc d’AstraZeneca i les Balears n’han enviat devers 29.000 dosis. El preparat d’Oxford només s’emprava per a la franja dels 60 als 69 anys, un 92% dels quals han rebut la primera dosi i un 89%dels quals s’han immunitzat completament. Precisament aquest és el grup poblacional en què Salut fa més esforços per incrementar el nombre de vaccinats. En concret, en les darreres setmanes han fet més de 30.000 telefonades i han aconseguit donar cita a 628 persones més. Així mateix, 3.284 persones ho han rebutjat. Els illencs d’aquesta franja que siguin vacunats a partir d’ara rebran els fàrmacs de Pfizer o Moderna. Cal dir que, des de principi de mes, el ritme de la campanya s’ha desinflat molt. Mentre que abans s’immunitzava un 1% de la població diana al dia, ara ronda el 0,4% de mitjana. El motiu és la falta de demanda per part de la ciutadania. “Per exemple, de les cites habilitades del 4 al 10 d’agost, més d’un 70% varen quedar lliures”, va assenyalar la directora assistencial. Va apuntar dos motius: les vacances d’estiu i que ja hi ha molta gent vacunada.

Abans del tancament d’aquest setmanari, el 76,9% de la població diana a les Illes havia rebut almenys una dosi (796.201 persones) i el 67,4% està completament immunitzat (697.803 persones). Després de l’èxit de la vacunació sense cita –gairebé 2.000 persones varen acudir als punts de vacunació en dos dies–, Salut ha decidit allargar-ho tres dies més, fins a aquest diumenge.

Les Balears també faran canvis en el protocol en cas de la vacunació de les persones que s’han contagiat. Segons Carandell, s’anunciaran la setmana que ve. Tot apunta que anirà en la línia de la decisió que ha pres Catalunya, on les persones que s’han infectat ja no hauran d’esperar sis mesos per rebre el vaccí:podran vacunar-se si han passat un mínim de dos mesos d’haver superat el coronavirus.

Les UCI, saturades

L’increment dels casos crítics per covid-19 i l’augment de la pressió assistencial de l’estiu han deixat les UCI de les Illes en una situació complicada. Després que el Sindicat Mèdic denunciàs divendres que hi ha molt pocs llits de crítics disponibles, Carandell va admetre el mateix dia que les unitats estan “bastant tensades” i que el Servei de Salut “lluita per aconseguir els llits que necessitam”. En aquesta situació, no descarta haver de fer trasllats a la Península. De fet, se n’havia previst un a Barcelona, però finalment el pacient es va poder ubicar a Eivissa. La directora assistencial va dir que “es farà el que s’hagi de fer”, però creu “que no farà falta” traslladar ningú. Segons les previsions del Ministeri, el pic a les UCI hauria d’arribar aquest diumenge, dia 15. Mentrestant, “estam aguantant la situació”, va assenyalar Carandell.

Si bé les UCI covid-19 encara estan en risc alt, amb 92 pacients infectats i un 27% d’ocupació, les xifres tant d’hospitalització com a l’Atenció Primària han millorat. A planta hi havia, divendres, 291 pacients (50 menys que la setmana anterior) i els centres de salut feien el seguiment d’11.001 pacients infectats (1.997 menys). Pel que fa a la situació epidemiològica, la corba de contagis continua amb una clara tendència descendent, però encara disminueix lentament.

stats