Societat 01/04/2021

Salut posarà en marxa un sistema digital de cita prèvia per vacunar

Encara no hi ha una data fixada per a l'entrada en vigor de l'eina, però es preveu activar-la quan augmenti l'arribada de vaccins a les Illes

2 min
Una infermera vacunant contra el covid-19 a un treballador de Son Espases.

El Govern posarà en marxa ben aviat un nou sistema digital de cita prèvia per encarar la darrera etapa de vacunació a les Balears, segons han explicat fonts la Conselleria de Salut. Encara no hi ha una data fixada per a l'entrada en vigor de l'eina, però es preveu activar-la quan augmenti l'arribada de vaccins a les Illes, que previsiblement serà aquest mes.

El nou sistema conviurà amb el servei de cita telefònic, però estarà expressament dirigit per desenvolupar l'etapa 3 del procés de vacunació. La Comissió de Salut Pública –en la qual estan representades totes les comunitats autònomes– encara està pendent d'anunciar els grups de població d'aquesta etapa, però seran totes aquelles persones que no pertanyin als grups de les etapes 1 i 2 i les que els professionals sanitaris no hagin contactat per posar el vaccí.

Cal recordar que en els grups de l'etapa 1 que ja han estat vacunats s'hi inclouen els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de gent gran i de discapacitats; el personal sanitari i sociosanitari que està en primera línia; i el personal d'hospitals i d'Atenció Primària que es considera que no estan a primera línia, com ara odontòlegs i higienistes dentals.

En l'etapa 1 també s'ha iniciat la vacunació del personal en actiu dels col·lectius sanitaris no vacunats fins ara, treballadors de presons i de l'àmbit de la gestió de la salut pública. També s'estan vaccinant la resta de professionals relacionats amb la sanitat, com ara veterinaris i nutricionistes, i les persones considerades com a grans dependents.

Pel que fa a la segona etapa, els grups que en formen part i que ja s'han començat a vacunar són els següents: els majors de 80 anys (nascuts abans del 1942); els que tenen entre 45 i 55 anys (nascuts entre el 1966 i el 1976, inclosos); els membres de les forces i cossos de seguretat, d'emergències i de les forces armades; els docents i personal d'Educació Infantil i necessitats educatives especials; i els docents i personal d'Educació Primària i Secundària.

No obstant això, també en formen part els següents grups que encara no s'han començat a vacunar: els que tenen entre 70 i 79 anys (nascuts entre el 1942 i el 1951) i els que tenen entre 60 i 69 anys (nascuts entre el 1952 i el 1961), a més dels menors de 60 anys amb possibilitats de risc alt de patir una malaltia greu a conseqüència del coronavirus i les persones d'entre 56 i 59 anys (inclosos les nascudes entre 1962 i 1965).

stats