Societat 12/05/2021

Salut vacunarà quasi el 70% dels illencs d'entre 55 i 59 anys en dues setmanes

Aquest dimecres ha obert 20.000 cites més que es poden sol·licitar a través de la web Bitcita

ARA Balears
2 min
Un home rep la vacuna contra el coronavirus

PalmaLa Conselleria de Salut té previst vacunar 40.000 dels 57.639 illencs d'entre 55 i 59 anys en dues setmanes. La campanya de vacunació d'aquest col·lectiu ha començat aquest dimecres i està previst que d'aquí a quinze dies quasi un 70% dels residents a les Balears d'aquesta franja d'edat ja hagin rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. Actualment, 9.543 illencs d'aquest grup ja han rebut el primer vaccí (un 16,5%); per tant, el percentatge de residents nascuts entre el 1962 i el 1966 que han rebut la vacuna contra el coronavirus serà superior al 85% a finals de maig.

Tot i que el 16,5% dels residents a les Illes Balears d'aquest col·lectiu ja s'han vacunat, la immunització massiva no ha començat fins aquest dimecres. La setmana passada la Conselleria de Salut anuncià que aquest dilluns s'obririen 20.000 cites perquè els illencs nascuts entre el 1962 i el 1966 reservassin el dia i l'hora per vacunar-se, i amb només 48 hores més de 15.000 ciutadans ja ho han fet.

Davant l'èxit de la convocatòria i l'allau de peticions per rebre la primera dosi de la vacuna, Salut de ha habilitat 20.000 cites més. La Conselleria ha informat que les primeres 20.000 cites -que es van obrir dilluns- són per rebre la vacuna entre aquest dimecres i el de la setmana que ve, mentre que les habilitades avui s'administraran entre dimecres que ve i el de la setmana següent. D'aquesta manera, en quinze dies està previst que s'administrin un total de 40.000 vacunes als illencs censats dins aquesta franja d'edat. Cal recordar que els residents a les Illes Balears nascuts entre el 1962 i el 1966 poden demanar cita per rebre la vacuna contra el coronavirus a través de la web Bitcita.

A través del comunicat en què ha anunciat l'obertura d'aquestes noves cites, la Conselleria de Salut ha aprofitat per recordar que queden cites disponibles per a població entre 60 i 69 anys, que són nascudes entre els anys 1952 i 1961 (ambdós inclosos). Segons les dades de Salut, un 67% dels illencs d'aquest col·lectiu ja ha rebut, com a mínim, la primera dosi de la vacuna , L'objectiu el Govern és poder completar al màxim possible la immunització del col·lectiu els pròxims dies per poder continuar avançant en la vacunació contra el coronavirus abans que arribi l'estiu.

Canvi de criteri amb la vacuna de Janssen

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van acordar ahir aplicar la vacuna de Janssen també a població menor de 60 anys, i els primers a vacunar-se seran la població d'entre 50 i 59 anys i els col·lectius vulnerables. Fins ara, aquest vaccí –l'única monodosi autoritzada per la Unió Europea– només s'ha utilitzat per immunitzar persones d'entre 70 i 79 anys.

D'aquesta manera, la vacunació d'aquest col·lectiu (que actualment rebia les dosis de Moderna i Pfizer) es podrà accelerar amb l'objectiu d'aconseguir la immunitat dels illencs majors de 50 anys a principi de juny i així poder plantejar una relaxació de les restriccions.

D'altra banda, cal subratlalr que el Ministeri ha informat avui que finalment decidirà la setmana que ve què fa amb la segona dosi d'Astrazeneca per als menors de 60 anys: si la substitueix per una de Pfizer o bé manté la d'aquesta farmacèutica com recomana l'EMA. La decisió es prendrà en el marc de la Comissió de Salut Pública.

stats